Sladké ovocné pokušení

Upečte si voňavé ovocné moučníky či dezerty a vychutnejte si dary podzimní přírody všemi smysly. Vyberte si z vyzkoušených a osvědčených receptů.

Jablečné růžičky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 12 ks

  • 2 červená jablka
  • 1/2 citronu
  • 500 ml vody
  • 250 g listového těsta
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • forma na muffiny
  • máslo na vymazání

 

1 Rozpůlená neoloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky tenké 2 mm, dejte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou, zahřejte a povařte 1 minutu, aby změkla. Osušte je na utěrce.

2 Rozválené těsto nakrájejte na pruhy široké asi 6 cm. Potřete ho džemem. Na těsto klaďte plátky jablka slupkou ven a rovnou stranou do středu pruhu tak, aby se částečně překrývaly. Potom přes ně přeložte druhou polovinu pruhu a zarolujte je. Růžičky vložte do vymazané formy pečte asi 15 minut při 180 °C.

 

 

Jablkový závin z jogurtového těsta

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 4 záviny

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 8 lžic strouhanky
  • 12 jablek
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • rozinky (brusinky)
  • ořechy

 

1 Z mouky, jogurtu, změklého másla, vejce a špetky soli vypracujte pružné nelepivé těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly a nechte odpočinout. Pak je vyválejte, posypte strouhankou a nastrouhanými nebo nakrájenými jablky, posypte cukrem, skořicí, rozinkami a sekanými ořechy a zabalte do tvaru závinů.

2 Okraje závinů uzavřete, vrchní stranu nařezejte, potřete záviny rozpuštěným máslem a pečte 25–30 minut na 180 °C. Před podáváním závin posypte moučkovým cukrem.

 

 

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice
  • 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 3 vejce
  • 50 ml oleje
  • švestky

Na drobenku:

  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 60 g másla
  • 1/2 lžičky skořice

 

1 Ze 150 ml teplého mléka, lžíce cukru a droždí rozmíchejte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, cukr, skořici, kvásek, vejce, olej a zbytek mléka. vypracujte pružné nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.

2 Vykynuté těsto rukama rozprostřete na plech s pečicím papírem, poklaďte rozpůlenými švestkami řezem nahoru a posypte drobenkou připravenou z hrubé mouky, másla, cukru a skořice. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek