Letní ovocné pochutnání

Dezerty a moučníky s čerstvým ovocem nikdy nezklamou. Využijte startující sezonu na maximum a dopřejte si pestrou paletu ovocných chutí. Vyberte si z našich receptů.

Jahodový Eton mess

Na pusinky:

  • 2 vaječné bílky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na jahodovou vrstvu:

  • 400 g jahod + na ozdobu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 480 g vychlazené smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • lístky máty na ozdobu

 

Troubu předehřejte na 165 °C. V míse umístěné do horké vodní lázně šlehejte bílky s cukrem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak sejměte mísu z tepla, přidejte vanilkový extrakt a došlehejte, dokud sníh není lesklý a netvoří pevné špičky. Cukrářským sáčkem na plech potažný pečicím papírem vytvořte pusinky, dejte je do trouby a sušte 2 hodiny. Nechte je vychladnout.

Jahody rozmačkejte a promíchejte (nebo rozmixujte) s cukrem a citronovou šťávou. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha.

Na dno poháru dejte jahodové pyré, na něj nalámané sněhové pusinky a šlehačku, pak opět jahody, pusinky a šlehačku. Vršek poháru ozdobte čerstvými přepůlenými jahodami a lístky máty.

 

 


Ovocný tvaroh

  • 250 g sezonního ovoce (např. malin, ostružin, jahod, borůvek, rybízu a podobně)
  • 50 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 g tvarohu
  • 200 g smetanového jogurtu

 

Část omytého ovoce rozmačkejte s cukrem a citronovou šťávou. Můžete ho i propasírovat, abyste ho zbavili semínek. Potom do ovocné směsi zamíchejte tvaroh a smetanový jogurt a rozmíchejte na hladký krém. Naplňte ho do pohárků, ozdobte celým ovocem a můžete podávat.

 


Kynutý koláč s meruňkami a tvarohem

Na těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 420 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžička rumu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 500 g meruněk

 

Do mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Ke kvásku přidejte změklé máslo, vejce, mouku, rum a sůl a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na plech. Potřete tvarohem ušlehaným s vejcem a cukrem. Poklaďte meruňkami rozkrájenými na měsíčky a pečte při 175 °C asi 35 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek