Domácí sirupy

Další recepty na domácí sirupy.

Sirup z černého rybízu

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 1–1,5 litru

  • 1 kg černého rybízu
  • 500 ml vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 kg cukru / 1 l šťávy

 

1 Omytý a odstopkovaný rybíz dejte do hrnce, zalijte vodou, zahřejte a vařte, dokud kuličky rybízu nepopraskají. Poté ovoce rozmačkejte šťouchadlem a směs propasírujte přes síto.

2 Do šťávy přidejte citronovou šťávu a

 

 

Malinovo-borůvkový sirup

Doba přípravy: 35 minut

Množství: 1,5–2 litry

  • 1 kg malin
  • 500 g borůvek
  • 500 ml vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 kg cukru / 1 l šťávy

 

1 Omyté ovoce dejte do hrnce, zalijte vodou, zahřejte a asi 5 minut povařte. Nechte vychladnout. Poté sceďte a ovoce propasírujte přes síto.

2 Do získané ovocné šťávy přidejte citronovou šťávu a cukr a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ještě horký sirup nalijte do lahví a uzavřete.

 

 

Rakytníkový sirup

Doba přípravy: 40 minut + přes noc

Množství: 1,5–2 litry

  • 1 kg bobulí rakytníku
  • 500 ml vody
  • 1 citron
  • 1,5 kg cukru / 1 l šťávy

 

1 Omyté bobule rakytníku dejte do hrnce, zalijte vodou a povařte, dokud nezměknou. Pak je rozmačkejte, přidejte šťávu z jednoho citronu a nechte zakryté přes noc louhovat.

2 Druhý den výluh přeceďte přes plátno, přidejte cukr v poměru 1,5 kg cukru na 1 l rakytníkové šťávy a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup naplňte do lahví a uzavřete.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek