Meruňkové potěšení v barvách slunce

Dny, kdy dozrávají meruňky, patří k těm nejteplejším v roce. Vychutnejte si je třeba jako osvěžující sorbet, lahodný nápoj nebo sladkou svačinku k odpolední kávě.

Mandlovo-meruňkový koláč

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g cukru + na posypání
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • meruňky
  • 50 g mandlových lupínků
  • moučkový cukr na posypání

 

1 Rozválené křehké těsto rozložte do kulaté koláčové formy o průměru 24 cm a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Loupané mandle umelte, dejte do misky, přidejte mouku, cukr, máslo a vejce a vyšlehejte krém. Také dejte do lednice.

2 Meruňky rozpulte a vypeckujte. Do vychlazeného korpusu rozetřete připravený krém, poklaďte půlkami meruněk, pocukrujte je a posypte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 25 minut. Před podáváním koláč posypte moučkovým cukrem.

 

Meruňkový koláč s jogurtem

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 8

  • 150 g bílého jogurtu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1⁄2 kypřicího prášku do pečiva
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 ml oleje
  • 1 vejce
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
  • meruňky
  • moučkový cukr na posypání

1 Jogurt, mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilkový cukr, olej, a vejce smíchejte. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy.

2 Omyté meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Vyskládejte je na těsto a vložte do trouby předehřáté na 175 °C. Pečte asi 25 minut dozlatova. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

 

 

Bezlepkový cheesecake s meruňkami

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 8

  • 4 vejce
  • 80 g másla
  • 200 g hrnku krupicového cukru
  • 300 g zakysané smetany
  • 600 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • meruňky
  • 2 balení žluté želatiny
  • máslo na vymazání formy

1 Dortovou formu (25 cm) vymažte máslem a zabalte ji zvenku do alobalu. V míse rozšlehejte krémový sýr s máslem. Přidejte smetanu, cukr, škrob, šťávu z citronu a vanilkový extrakt a důkladně prošlehejte. Vmíchejte vejce a směs nalijte do formy. Vložte ji do plechu s vyššími okraji a nalijte do něj horkou vodu do poloviny výšky formy.

2 Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 90 minut, dokud se lehce nezbarví a neztuhne. Nechte chladnout 3 hodiny v pootevřené troubě a pak v lednici přes noc. Meruňky vypeckujte, nakrájejte a nazdobte jimi vršek dortu. Pak je zalijte želatinou připravenou podle návodu na sáčku a nechte v lednici ztuhnout.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek