Pochoutky z grilu

Jste nadšení, že můžete konečně trávit pěkné odpoledne s přáteli a rodinou venku u grilu? Připravili jsme pro vás několik receptů, které by vám mohly přijít vhod…

 

 

 

Italský salát panzanella s grilovanou paprikou

  • 2 sladké červené papriky
  • 200 g bílé bagetky
  • 1 salátová okurka
  • 10 cherry rajčátek (červených a žlutých)
  • 1 červená cibule
  • ½ svazku bazalky
  • 100 ml červeného vinného octa
  • extra panenský olivový olej
  • sůl

Červenou papriku ogrilujte, sloupněte z ní slupku, zbavte ji semen a nakrájejte na proužky. Bagetku podélně rozřízněte, nasucho opečte na grilu a pak ji natrhejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, přidejte připravenou papriku, nakrájenou okurku a překrájená cherry rajčátka. Cibuli nakrájejte na kolečka, přidejte do mísy a salát promíchejte. Ochuťte solí a natrhanými lístky bazalky, zalijte vinným octem, a nakonec přidejte větší množství olivového oleje, aby se pečivo dobře nasáklo. Salát promíchejte a můžete podávat.

 

Bruschetta s rajčatovou salsou

  • 1 bílá bageta
  • čerstvý sýr typu Lučina
  • 5 zralých rajčat
  • kousek čerstvé chilli papričky
  • 1 malá červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • hrst čerstvé bazalky
  • šťáva z citronu
  • čerstvě mletý pepř

Rajčatům nařízněte slupku do kříže, ponořte je na chvíli do vroucí vody a pak vyjměte, zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky, přidejte nasekanou chilli papričku a cibuli, prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou bazalku, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a promíchejte.
Nakrájenou bagetu nasucho ogrilujte, potřete čerstvým sýrem a na každý plátek navrstvěte lžíci salsy. Ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte například jako chuťovku k vínu nebo jako předkrm.

 

 

Grilovaný tuňák

  • 800 g steaků tuňáka
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • bazalka

Tuňáka osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a grilujte z obou stran tak, aby zůstal uprostřed nepropečený. Před servírováním ho nechte chvíli odpočinout pod alobalem. Pak jej nakrájejte na širší plátky, osolte, zakápněte olivovým olejem a podávejte se salátem panzanella, ozdobený snítkou bazalky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek