Oman pravý

Inula helenium

Kořeny omanu obsahují škrobovitou látkou nazývanou inulin. Díky tomu se s oblibou kořen kanduje a používá jako cukroví. Římané ho jedli už ve starověku – pro lepší trávení a dobrou náladu. Ve středověku pro změnu vypozorovali, že kandovaný kořen omanu zmírňuje astma a provoní dech. V Číně vysazovali oman s velkými listy pod okny učenců, aby mohli naslouchat zvukům deště dopadajícího na listy.

Vytrvalá bylina vysoká 150–200 cm s velkými, až 45 cm dlouhými zašpičatělými listy. Má tlustý hlízovitý oddenek s krémovou jedlou dření chutnající po banánech.

Pěstování:

Má ráda slunečná místa s vlhkou úrodnou půdou. Na jaře vysejte nebo na podzim rozdělte trsy. Nehodí se pro pěstování v bytě.

Užívané části:

Kořeny, semena, korunní lístky.

Sklizeň:

Dvouleté či tříleté kořeny dobývejte na podzim – v říjnu a listopadu během dne. Omyjte je, velké rozřežte a dejte sušit.

Konzervace:

Kořeny se suší a proslazují, semena a korunní lístky se suší.

Pro ozdobu:

Odkvetlá květenství a květní lůžka se uplatňují v suchých vazbách.

Pro léčení:

Uvolňuje zahleněné dýchací cesty, má antibakteriální a močopudný účinek, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje metabolismus (urychluje látkovou výměnu), zklidňuje vyrážky, hojí rány, výborný jako kloktadlo při zánětech v krku. Používá se i při bolestivé menstruaci.

V kosmetice:

Vývar z kořene se používá jako lék na akné.

Jak využít oman

Vyrobte si z něj kandovanou pochoutku, voňavé víno nebo léčivý čaj.

Omanové víno

V 1 litru dobrého bílého vína nechte tři dny luhovat směs z 30 g nakrájeného omanového kořene a 15 g pomerančové kůry. Poté výluh sceďte a nápoj je hotový.

Čaj proti pálení žáhy

2 lžičky sušeného kořene povařte 2 minuty ve 250 ml vody a nechte 10 minut luhovat. Užívejte podle potřeby.

Kandovaný kořen omanu

250 g čerstvého kořene, 250 ml vody, 250 g cukru

Čerstvý kořen omanu očistěte, nakrájejte na plátky (asi 4 mm silné) a dejte do vody povařit na 20 minut. Pak přidejte cukr, nechte přejít varem, odstavte a nechte 24 hodin stát. Druhý den opět 20 minut vařte, odstavte a nechte opět 24 hodin v nálevu. Třetí den znovu 20 minut povařte, pak sceďte a nechte dobře okapat. Rozložte na mřížce a nechte uschnout.

Tinktura proti kašli

50g kořene omanu, 40 g pomerančové kůry, 30 g natě zeměžluči, 20 g natě pelyňku pravého

Byliny zalijte alkoholem (pálenkou) a nechte 3 týdny luhovat. Po scezení užívejte 15 kapek třikrát denně při nechutenství, kašli či zánětech průdušek.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Nespavost postihuje značnou část lidí. Způsobena může být různými faktory – od stresu až po nevhodně vybavenou ložnici. Nabízí se přitom různé tipy, které vám pomohou lépe usínat a nebudit se v noci. Pojďme se na ně podívat blíže. Celý článek

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Celý článek

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Máte už dost zimy? Aktuální vydání časopisu Rozmarýna vám umožní naplno si užít jaro. Najdete v něm rozmanité návody a tipy pro jarní tvoření i nápady, jak využít jarní bylinky pro výrobu sirupů, zdravých pokrmů, a dokonce i dekorací a doplňků. Užijte si jaro s Rozmarýnou!

Celý článek