Nové brambory

Nové brambory

Brambory pečené s tymiánem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 800 g menších nových brambor
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

1 Dobře očištěné brambory nejprve uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Do pekáčku nalijte olivový olej, přidejte brambory, promíchejte, osolte a posypte lístky čerstvého tymiánu.

2 Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 minut dozlatova. Během pečení je obracejte. Podávejte jako přílohu.

 

 


Australské pečené brambory

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • pepř
  • 150 g zakysané smetany
  • čerstvá pažitka

1 Očištěné brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě. Plech vymažte olivovým olejem. Brambory na něj naskládejte a každou rozmáčkněte šťouchadlem na brambory téměř na placku.

2 Každou bramboru ještě potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte lístky rozmarýnu. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–25 minut. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

 

 


Bramborový salát se slaninou

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 600 g nových brambor
  • 150 g slaniny
  • 2 cibule
  • 3 lžíce majonézy
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • nakládané okurky

1 Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, nechte vychladnout, oloupejte, nakrájejte a dejte do mísy. Na pánvi opečte nakrájenou slaninu a přidejte ji k bramborám.

2 Přisypte najemno nasekanou cibuli (můžete ji spařit, bude jemnější), nakládané okurky nakrájené nadrobno, přidejte majonézu a podle chuti citronovou šťávu, sůl a pepř. Salát podávejte jako přílohu nebo lehké hlavní jídlo, posypaný nasekanou pažitkou.

 

 


Bramborový salát s cukrovým hráškem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 750 g drobných nových brambor
  • sůl
  • olivový olej
  • 2 šalotky (bílá a červená)
  • 250 g cukrového hrášku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • pepř
  • čerstvá bazalka

1 Omyté brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Ještě teplé pokrájejte a dejte do misky. Na pánvi na olivovém oleji krátce orestujte šalotku nakrájenou na proužky, přidejte lusky cukrového hrášku a chvíli restujte. Poté šalotku a hrášek přidejte k bramborům.

2 Vinný ocet smíchejte se lžící olivového oleje a lžičkou dijonské hořčice a vmíchejte do salátu. Podle chuti přisolte a opepřete. Nakonec přidejte nasekané lístky čerstvé bazalky a ještě teplý salát podávejte jako přílohu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek