Jedinečné potěšení z mladých brambor

V létě si můžeme dopřát kulinářský zážitek v podobě mlaďoučkých brambor jemné chuti. Připravte si z nich salát, opečte je nebo je podávejte jen tak vařené, přelité máslem.

 

S česnekovým máslem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 1 kg nových brambor
  • sůl
  • kmín
  • snítka libečku
  • 40 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • hrst nasekaného kopru nebo petrželové nati

1 Důkladně omyté nové brambory uvařte v osolené vodě s kmínem a snítkou libečku doměkka. Podle potřeby oloupejte nebo nechte ve slupce a pokrájejte.

2 Máslo rozpusťte v kastrůlku, přidejte prolisovaný česnek, nechte vzkypět a jím přelijte uvařené brambory. Podle chuti osolte, lehce promíchejte a podávejte s nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou.

 

 


Bramborový salát s ředkvičkami a jogurtem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor
  • 200 g ředkviček
  • 4 vejce
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr

1 Menší nové brambory omyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, pokrájejte. Přidejte omyté ředkvičky nakrájené na kolečka. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte.

2 Jogurt smíchejte s hořčicí a citronovou šťávou a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte k bramborům s ředkvičkami a promíchejte. Salát podávejte s nakrájeným vařeným vejcem, posypaný nasekaným čerstvým koprem.

 

 

Letní salát s lososem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 400 g menších nových brambor
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 červená cibule
  • 2 sladkokyselé okurky nakladačky
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 lžíce kaparů
  • 200 g lososa uzeného teplým kouřem

1 Omyté nové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, oloupejte a nakrájejte zhruba na čtvrtky (podle velikosti). Olivový olej smíchejte s vinným octem, solí a cukrem. Nálevem přelijte ještě horké brambory a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2 Přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a nakládané okurky, nasekaný kopr a kapary a promíchejte. Podávejte s filetem lososa natrhaným na kousky.

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek