
Pestrá paleta letních chutí
Bruschetta s kozím sýrem a pečenými paprikami
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6
- 3 sladké papriky (červená, žlutá a oranžová)
- olivový olej
- vinný ocet
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka apod.)
- 1 francouzská bageta
- 200 g čerstvého kozího sýra
1 Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a krátce orestujte na trošce olivového oleje. Omyté papriky dejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud slupka nezačne černat. Pak je vyndejte, nechte vychladnout, oloupejte, zbavte semínek, nakrájejte a dejte do mísy. Přidejte orestovaný česnek, lžíci olivového oleje, lžíci vinného octa, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky, promíchejte a nechte aspoň 30 minut marinovat.
2 Bagetu nakrájejte na plátky, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte asi 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Každý plátek pak potřete čerstvým kozím sýrem, poklaďte marinovanými paprikami, posypte čerstvými bylinkami a podle chuti dosolte a opepřete.

Rajčátka pečená s česnekem
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 250 g cherry rajčátek
- česnekový olivový olej
- sůl
- pepř
- provensálské bylinky
- 4 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
1 Rajčátka přepulte a naskládejte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte česnekovým olivovým olejem, osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami a poklaďte plátky česneku.
2 Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Servírujte jako přílohu, salát nebo předkrm. Před podáváním posypte nasekanou čerstvou bazalkou.

Salát z grilované zeleniny

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 6
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 červená cibule
- 1 větvička cherry rajčat
- čerstvý rozmarýn a tymián
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- sůl
1 Omytou a cuketu a lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, papriku zbavenou semen na širší proužky, oloupanou cibuli na kolečka. Rajčátka nechte vcelku.
2 Na marinádu smíchejte olivový olej s vinným octem, prolisovaným česnekem a nasekanými čerstvými bylinkami. Připravenou zeleninu ogrilujte asi 5 minut z každé strany, dejte do mísy, přidejte marinádu a promíchejte. Před podáváním nechte salát chvíli odležet.