Pestrá paleta letních chutí

Čerstvá letní zelenina, aromatické bylinky, olivový olej… Bez těchto ingrediencí se středomořská kuchyně neobejde. Nechte se inspirovat recepty s vůní moře.

Bruschetta s kozím sýrem a pečenými paprikami

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

  • 3 sladké papriky (červená, žlutá a oranžová)
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka apod.)
  • 1 francouzská bageta
  • 200 g čerstvého kozího sýra

1 Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a krátce orestujte na trošce olivového oleje. Omyté papriky dejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud slupka nezačne černat. Pak je vyndejte, nechte vychladnout, oloupejte, zbavte semínek, nakrájejte a dejte do mísy. Přidejte orestovaný česnek, lžíci olivového oleje, lžíci vinného octa, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky, promíchejte a nechte aspoň 30 minut marinovat.

2 Bagetu nakrájejte na plátky, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte asi 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Každý plátek pak potřete čerstvým kozím sýrem, poklaďte marinovanými paprikami, posypte čerstvými bylinkami a podle chuti dosolte a opepřete.

 

 


Rajčátka pečená s česnekem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cherry rajčátek
  • česnekový olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • provensálské bylinky
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka

1 Rajčátka přepulte a naskládejte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte česnekovým olivovým olejem, osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami a poklaďte plátky česneku.

2 Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Servírujte jako přílohu, salát nebo předkrm. Před podáváním posypte nasekanou čerstvou bazalkou.

 

 


Salát z grilované zeleniny

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 6

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 větvička cherry rajčat
  • čerstvý rozmarýn a tymián
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl

1 Omytou a cuketu a lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, papriku zbavenou semen na širší proužky, oloupanou cibuli na kolečka. Rajčátka nechte vcelku.

2 Na marinádu smíchejte olivový olej s vinným octem, prolisovaným česnekem a nasekanými čerstvými bylinkami. Připravenou zeleninu ogrilujte asi 5 minut z každé strany, dejte do mísy, přidejte marinádu a promíchejte. Před podáváním nechte salát chvíli odležet.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek