Léčivý i jedovatý břečťan

Břečťan mají zahradníci rádi, pomáhá jim zakrýt nepěkné zdi. Odedávna se však využívá i jako léčivá rostlina proti kašli a má také silné protizánětlivé účinky.

Jako magickou rostlinu břečťan (Hedera helix) spolu se jmelím uctívali již Keltové, kteří jej spojovali s bohem zimy. Díky obsahu saponinů (chemické sloučeniny obsažené asi ve stovce rostlin, které při protřepání s vodou silně pění) se používal i jako prostředek na praní vlny a hedvábí.

 

Na kašel i celulitidu

Břečťanové listy obsahují také flavonoidy, které mají kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy, a steroly. To jsou zase přírodní látky působící proti cholesterolu. Břečťan také pomáhá mírnit bolest, uvolňuje křeče a uklidňuje.

Nejčastěji se s ním asi setkáte v sirupech proti kašli, které jsou určené jak pro dospělé, tak děti. Rostlina všeobecně pozitivně působí na dýchací cesty, odstraňuje totiž potíže s jejich křečovitým stažením při chronických onemocněních, jako jsou vleklé bronchitidy, astma, černý nebo křečovitý kašel. Pomáhá hlavně tam, kde nemoc způsobují vleklé záněty v těle a snížená imunita člověka. Je to díky saponinům obsaženým v břečťanových listech, které rozpouštějí tuhý usazený hlen a tak značně usnadňují odkašlávání.

Břečťan je také součástí masážních gelů proti celulitidě, kdy pozitivně ovlivňuje prokrvení kůže a odtok mízní tekutiny, potlačuje i hromadění vody v podkoží.

Listy trhejte na jaře

Budete-li si sbírat listy břečťanu například na výrobu oleje proti celulitidě, trhejte je pouze na rostlině, která nekvete, a to jen ze spodní části. Vhodným obdobím je tedy jaro nebo naopak podzim. Pozor, doma byste si měli připravovat jen přípravky pro vnější užívání, tedy třeba obklady či oleje. Rozhodně z břečťanu nevařte čaj a nepijte ho. Nezapomeňte, že jde o jedovatou rostlinu. Sirupy a kapky proto vždy kupujte pouze v lékárně.

 

Břečťan v zahradě

Kolem domu se často pěstují zahradní kultivary břečťanu s listy panašovanými po krajích nebo se světlou kresbou, jako je třeba ’Goldherz’. Odrůda ’Wingertsberg’ se zase v zimě barví dočervena. Méně se pěstuje břečťan kavkazský a irský s většími listy na dlouhých řapících. Všechny tyto dřeviny potřebují polostinné stanoviště s humózní a kyprou vlhčí půdou.

Břečťan ale můžete mít i v květináči doma. I zde bude tvořit dlouhé ovíjivé výhony, které se často tvarují na dekorativních obručích. Jde o nenáročnou rostlinu, v porovnání se zahradními kultivary jsou její listy jemnější a menší, ale stále si zachovávají pro ně typický šípovitý tvar, často se světlou kresbou.

Přípravky z břečťanu

Masážní olej proti celulitidě
Připravte si hrst čerstvých břečťanových listů, 30 gramů listů rozmarýnu, 30 gramů mladých jalovcových šištic, kůru ze tří nevymačkaných citronů, 30 gramů semen fenyklu a malý oddenek zázvoru. Vše nasekejte nadrobno a nasypte do větší sklenice. Zalijte 1,5 litru slunečnicového nebo ještě lépe olivového oleje lisovaného zastudena a postavte za okno na teplé místo. Obsah sklenice průběžně protřepávejte a po třech týdnech slijte do tmavých lahviček. Připravený olej používejte k masážím kůže. Olej uložený v chladu si udrží léčivé vlastnosti tři až šest měsíců.

Obklady na kuří oka
Čerstvé listy břečťanu naložte na tři dny do octa. Nasáklé listy přiložte na postižené místo, zavažte a nechte působit celou noc. Druhý den použijte nový list a v obkladech pokračujte, dokud se místo nezahojí.


Text: Dagmar Cvrčková; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek