Chladivé nanuky plné vitaminů

S pomocí formiček nebo obyčejných kelímků od jogurtů a nanukových klacíků si můžete doma připravit zdravé ovocné nanuky, které potěší děti i dospělé.

Malinové nanuky s tvarohem

Doba přípravy: 20 minut + 4 hod mražení Počet porcí: 6

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g cukru
  • 500 g čerstvých malin
  • 250 ml vody
  • hrst čerstvé máty
  • formičky na nanuky nebo kelímky od jogurtů

Tvaroh, smetanu a cukr dejte do mísy a vyšlehejte. Maliny povařte asi 10 minut ve 250 ml vody s hrstí čerstvých mátových lístků a poté propasírujte přes sítko. Malinové pyré nechte vychladnout a pak ho postupně zašlehejte do tvarohové směsi. Když je směs dokonale promíchaná, naplňte ji do předem vypláchnutých formiček na nanuky, nebo do kelímků od jogurtu, do kterých pak zapíchnete nanukový klacík. Dejte do mrazáku a nechte asi 4–6 hodin mrazit. Pak je můžete vyjmout z forem a podávat.

 

 


Dvoubarevné nanuky s jahodami

Doba přípravy: 20 minut + 4 hod mražení Počet porcí: 10

  • 450 g řeckého jogurtu
  • 450 g jahod
  • 6 lžic medu
V misce smíchejte 300 g jogurtu se 3 lžícemi medu. Do formiček na nanuky nalijte jogurtovou směs, ale pouze do poloviny. Dejte do mrazáku na 15 minut mrazit. Mezitím v misce od jogurtové směsi rozmačkejte vidličkou jahody se zbylým medem a přidejte zbytek jogurtu. Směs nalijte do formiček na zatuhlou první polovinu. Vraťte je do mrazáku a nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny.

 

 


Rybízovo-mátové nanuky

Doba přípravy: 30 minut + 4 hod mražení Počet porcí: 6

  • 750 g čerstvého rybízu
  • 250 g cukru
  • hrst mátových lístků

Opraný rybíz odstopkujte, dejte do hrnce s trochou vody, přidejte cukr a mátové lístky, zahřejte a nechte přejít varem. Pak odstavte a nechte vychladnout. Studenou směs rozmixujte a propasírujte přes síto. Naplňte do formiček na nanuky a dejte na 4–6 hodin (nebo přes noc) do mrazáku ztuhnout.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek