Osvěžující okurky ve čtyřech kombinacích

Šťavnaté okurky si můžeme s chutí dopřávat po celé léto. Nebaví vás opakovat stále jeden recept? Zkuste je zkombinovat s různými bylinkami, ořechy, či dokonce s ovocem.

Originální řecké tzatziki

Doba přípravy: 10 minut * Počet porcí: 3

  • 300 g salátové okurky
  • 500 g bílého řeckého jogurtu
  • 2–3 utřené stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 5–7 jemně nasekaných lístků máty
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

1 Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Mírně ji osolte a dejte do misky vyložené čistou utěrkou. Potom z okurky vymačkejte všechnu vodu – utěrku dobře utahujte.

2 Na přípravu omáčky tzatziky použijte hustý řecký jogurt. Dejte ho do mísy a přidejte nastrouhanou okurku.

3 Potom vmíchejte utřený česnek, citronovou šťávu, olivový olej, jemně nasekaný kopr a mátu. Podle chuti opepřete a dosolte.

4 Podávejte jako přílohu ke grilovanému masu, nejlépe s pita chlebem.

 


Okurkový salát s hruškami, fetou a ořechy

Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4

Na salát:

  • 200 g ledového salátu
  • 200 g salátové okurky
  • 2 sladké hrušky
  • hrst lístků čerstvé bazalky
  • 150 g vlašských ořechů
  • 200 g sýra feta
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky medu

1 Ledový salát natrhaný na menší kusy vložte do mísy a přidejte okurku nakrájenou na tenké plátky.

2 Hrušky zbavte jádřinců a rovněž nakrájejte na tenoučké plátky. Přidejte je do mísy.

3 Vlašské ořechy nasekejte nadrobno a spolu s rozdrobeným sýrem feta a lístky bazalky nasypte na salát.

4 V menší misce smíchejte olivový olej s vinným octem a medem a touto zálivkou salát pokapejte. Můžete servírovat.

 


Marinované okurky s čerstvým koprem

Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4

Na salát:

  • 600 g salátové okurky
  • svazek čerstvého kopru

Na zálivku:

  • 120 ml vinného octa
  • 60 ml studené vody
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

1 Okurky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Dejte je do mísy.

2 Kopr nadrobno nasekejte a přidejte k okurkám.

3 V menší misce smíchejte vinný ocet se studenou vodou, cukrem, solí a špetkou čerstvě mletého pepře.

4 Zálivku přidejte k salátu, promíchejte a dejte na 2–3 hodiny marinovat do lednice. Podávejte chlazený.

 


Okurkový salát s mátou a limetkou

Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4

Na salát:

  • 600 g salátové okurky
  • hrst čerstvých mátových lístků
  • 1 lžíci sezamových semínek

Na zálivku:

  • šťáva ze 2 limetek
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hnědého cukru

1 Okurky omyjte a nakrájejte na plátky. Dejte do mísy a přidejte nasekané mátové lístky.

2 V menší misce smíchejte limetkovou šťávu, vinný ocet hnědý cukr.

3 Salát zalijte nálevem, promíchejte a posypte sezamovými semínky.

4 Před podáváním dejte na 20 minut vychladit do lednice.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek