Báječné zdravé luštěniny

Máte rádi luštěniny? Dopřejte si je často – jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, mají nízký glykemický index, a tak jsou vhodné i pro diabetiky a pro snížení krevního tlaku.

Čočkový salát s mrkví

  • 300 g čočky
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 3 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 sladká červená paprika
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • mletý pepř
  • zelená petrželka

Přebranou na hodinu namočte a pak s společně s bobkovým listem, kuličkami nového koření a pepře uvařte doměkka. Oloupanou mrkev a celer a očištěnou papriku nakrájejte na kostičky. Na lžíci oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mrkev a celer a restujte, dokud zelenina nezměkne.

Uvařenou čočku sceďte, koření vyjměte. Ze dvou lžic oleje, hořčice, octa a trošky soli vidličkou v hrnku ušlehejte zálivku. Čočku a orestovanou zeleninu dejte do mísy, přidejte zálivku a promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a mletým pepřem. Salát podávejte posypaný zelenou petrželkou.

 

Polévka z červených fazolí

  • 250 g červených fazolí
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 až 2 pikantní klobásy
  • 1/2 plechovky konzervované kukuřice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • mletá červená paprika
  • zelená petrželka

Fazole vsypte do vody a nechte namočené do druhého dne. Na oleji si krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a očištěnou, nahrubo nastrouhanou mrkev. Zaprašte paprikou, zalijte vývarem, přidejte slité namočené fazole, bobkový list, na menší kousky nakrájenou pikantní klobásu a vše nechte vařit do změknutí fazolí. Nakonec přidejte sterilovanou kukuřici, najemno nakrájený česnek, a ještě chvilku povařte. Podle chuti osolte a opepřete. podávejte s nasekanou zelenou petrželkou.

 

Pečené bílé fazole

  • 1 šálek velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • špetka oregana
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Fazole přes noc namočte, druhý den je slijte a zalijte čerstvou vodou, kápněte do hrnce trochu olivového oleje a fazole prudce vařte bez pokličky asi 10 minut. Stáhněte plamen, přidejte celou mrkev, na kostičky nakrájenou cibuli a 2 stroužky prolisovaného česneku. Vařte pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.

Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi promíchejte rajčata, půl plechovky vody, 2 prolisované stroužky česneku a oregano. Osolte, opepřete a nechte rajčata na mírném ohni pomalu probublávat asi 1 hodinu. Měla by se odpařit přebytečná voda a omáčka zhoustnout. V zapékací misce promíchejte fazole s omáčkou a s uvařenou mrkví nakrájenou na kostičky a ještě 20 minut je zapékejte. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek