
Báječné zdravé luštěniny
Čočkový salát s mrkví
- 300 g čočky
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
- 3 mrkve
- 1/4 celeru
- 1 sladká červená paprika
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl
- mletý pepř
- zelená petrželka
Přebranou na hodinu namočte a pak s společně s bobkovým listem, kuličkami nového koření a pepře uvařte doměkka. Oloupanou mrkev a celer a očištěnou papriku nakrájejte na kostičky. Na lžíci oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mrkev a celer a restujte, dokud zelenina nezměkne.
Uvařenou čočku sceďte, koření vyjměte. Ze dvou lžic oleje, hořčice, octa a trošky soli vidličkou v hrnku ušlehejte zálivku. Čočku a orestovanou zeleninu dejte do mísy, přidejte zálivku a promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a mletým pepřem. Salát podávejte posypaný zelenou petrželkou.

Polévka z červených fazolí
- 250 g červených fazolí
- 1,5 l hovězího vývaru
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 ks bobkového listu
- 1 až 2 pikantní klobásy
- 1/2 plechovky konzervované kukuřice
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika
- zelená petrželka
Fazole vsypte do vody a nechte namočené do druhého dne. Na oleji si krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a očištěnou, nahrubo nastrouhanou mrkev. Zaprašte paprikou, zalijte vývarem, přidejte slité namočené fazole, bobkový list, na menší kousky nakrájenou pikantní klobásu a vše nechte vařit do změknutí fazolí. Nakonec přidejte sterilovanou kukuřici, najemno nakrájený česnek, a ještě chvilku povařte. Podle chuti osolte a opepřete. podávejte s nasekanou zelenou petrželkou.

Pečené bílé fazole
- 1 šálek velkých bílých fazolí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé petrželky
- špetka oregana
- olivový olej
- sůl
- pepř
Fazole přes noc namočte, druhý den je slijte a zalijte čerstvou vodou, kápněte do hrnce trochu olivového oleje a fazole prudce vařte bez pokličky asi 10 minut. Stáhněte plamen, přidejte celou mrkev, na kostičky nakrájenou cibuli a 2 stroužky prolisovaného česneku. Vařte pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.
Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi promíchejte rajčata, půl plechovky vody, 2 prolisované stroužky česneku a oregano. Osolte, opepřete a nechte rajčata na mírném ohni pomalu probublávat asi 1 hodinu. Měla by se odpařit přebytečná voda a omáčka zhoustnout. V zapékací misce promíchejte fazole s omáčkou a s uvařenou mrkví nakrájenou na kostičky a ještě 20 minut je zapékejte. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.