Papričky – na talíř i pro parádu

V květinářstvích a zahradnictvích jsou běžně k dostání keříky malých dekorativních chilli papriček. Kupte si je a ozdobte si jimi třeba okno v kuchyni.

Drobné chilli papričky jsou velmi dekorativní, a pokud se o ně budete přiměřeně starat, vydrží vám dlouhé týdny. Při pěstování na okně jim nejčastěji hrozí to, že je jednoduše „ulijete“. To znamená, že kořeny postrádají vzduch, v půdě začne klesat pH, na kořenech přestává růst kořenové vlášení, které je zodpovědné za příjem vody a živin a i když rostliny doslova stojí ve vodě, shodí listy a uschnou. Papričky tedy zalévejte jen tehdy, pokud je kořenový bal vyschlý. Vodu, která po zalévání zůstane v misce, vždy po půl hodině od zálivky vylijte. Papričku, kterou si koupíte s nasazenými plody, už není třeba hnojit – plody už neporostou, rostlina už ani znovu nevykvete. Určitou dávku hnojiva obsahuje i substrát, ve kterém paprička roste, bývá použito hnojivo s postupným uvolňováním.

 

Vypěstujte si vlastní úrodu

Můžete si je samozřejmě vypěstovat i sami, v sortimentu semenářských firem jsou různé odrůdy s rozdílným stupněm pálivosti. Navzdory tomu, že jde o poměrně malé keříky, pěstují se zcela stejně jako klasické papriky, musejí se tedy vysévat už v předjaří. První plody dozrávají v srpnu. Jde o teplomilnou rostlinu, které vyhovuje teplé chráněné místo, výborně se tedy hodí pro pěstování na balkonech a terasách. Výhodou vlastních rostlin je také to, že přibližně víte, jak pálivou papričku pěstujete. Semenářské firmy totiž pálivost označují na obalu semen.

Jak na to

V první řadě je nutné si pořídit kvalitní osivo. Pro setí je ideální předjarní nebo jarní období – můžeme tedy začít už teď v únoru. Na výsev použijeme výsevní substrát, nebo můžeme použít i klasický pěstební substrát. Semínka nesejeme příliš hluboko. Ideální je použít k výsevu rašelinové tablety, protože se pak s rostlinkami snadno manipuluje a nehrozí jejich poškození při přepichování. Při klíčení je nutné dodržet teplotu kolem 25 °C a udržovat substrát nebo rašelinovou tabletu vlhkou. Po vyklíčení, když mají rostlinky první lístky, je můžeme přesadit do nádoby, kde je budeme pěstovat. V případě, že chilli papričky plánujeme pěstovat venku, umístíme rostliny ven, až když nehrozí riziko mrazíků nebo nízkých teplot. Během vegetace rostlince dopřejeme světlé teplé místo. Po pár měsících rostlinka rozkvete a začne nasazovat papričky, které průběžně dozrávají. Během sezóny nezapomínáme pravidelně přihnojovat a dopřát rostlince zálivku. Podobně jako rajčata nebo klasické papriky je chilli paprička náchylná na napadení molicemi, mšicemi, ale i roztoči, proto rostlinky pravidelně kontrolujeme a v případě výskytu včas použijeme vhodnou ochranu.


Proč tak pálí?

Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.  K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek