Mocný medvědí česnek

Je nabitý vitaminem C, působí jako přírodní antibiotikum, čistí organismus, pomáhá proti revmatismu… Najdete ho v lese, nebo si ho můžete pěstovat ve stinném vlhčím koutě zahrady.

Pesto z medvědího česneku

Doba přípravy: 10 minut

  • 25 lístků medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 40 g piniových oříšků (nebo jiných oblíbených ořechů)
  • 40 g strouhaného parmazánu

 

1 Pokud chcete, aby si česnek uchoval svěží barvu, spařte ho vroucí vodou a prudce ochlaďte v ledové lázni. 2 Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte.

2 Naplňte do skleniček a dobře uzavřete. Uchovávejte v lednici. Můžete ho používat na ochucení salátů, jako ozdobu polévek, do rizota, na těstoviny, na maso či jen tak na pečivo.

 

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

Doba přípravy: 10 minut

  • 250 g másla
  • 40 g medvědího česneku
  • 40 g pažitky
  • 1/2 lžičky soli

 

1 Máslo nechte změknout a pak ho smíchejte s rozmixovanými nebo najemno nasekanými bylinkami a solí.

2 Hotovou směs dejte do malých mističek a uchovávejte. Můžete ji také zabalit do potravinářské fólie, vytvarovat do tvaru válečku a nechat v lednici ztuhnout. Bylinkové máslo využijete jako pomazánku na pečiva nebo k masu či na vařené prambory, těstoviny a podobně.

 

 

Olej s medvědím česnekem

Doba přípravy: 10 minut

  • 1 svazek medvědího česneku
  • 500 ml extra panenského olivového oleje

 

1 Medvědí česnek rozmixujte nebo nasekejte nadrobno. Dejte ho do lahve a zalijte kvalitním extra panenským olivovým olejem. Uzavřete a nechte na tmavém místě louhovat aspoň 3 týdny.

2 Poté olej přeceďte a používejte například do salátů, k ochucení zeleniny, masa, těstovin či jiných jídel, ke kterým se hodí jemná česneková vůně.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek