Zoubkované poličky

Kuchyni i světnici zdobívaly hospodyně vlastnoručně zhotovovanými textilními výrobky. Hezkým doplňkem byly i „zoubky“ na policích.

Takzvané zoubky byly ozdobné lemy, které zdobily okraje polic kuchyňského nábytku nebo prádelníků. Jednalo se o vyšívané nebo háčkované pásy a „zoubky“ se jim říkalo proto, že měly spodní okraj většinou tvarovaným do špičatých nebo zaoblených „zoubků“. Pásy bývaly široké dva až deset centimetrů.

 

Steh ke stehu

Na vyšívané zoubky se používalo husté bílé plátno. Jeho spodní tvarovaný okraj (zoubky) byl obšitý hustým smykovacím stehem a nad ním byly stonkovým nebo plným stehem vyšity buď různé kuchyňské motivy, například hrnečky či konvičky, nebo ovoce či květiny. Střídaly se různé motivky, neopakoval se pouze jediný. Vyšívalo se jednou barvou, černou, červenou, světle a tmavě modrou, případně bílou.

 

Háčkované ozdoby

Vedle vyšívání zhotovovaly ženy také háčkované „zoubky“. Hodně se používala technika filetového háčkování, při kterém se vzor vytváří střídáním prázdných a plných čtverečků. Zvolená šířka „zoubků“ umožňovala vytvářet jednodušší či složitější vzory, většinou květinové, ornamentální nebo geometrické. Pomocí háčkování krátkých a dlouhých sloupků se zas vytvářel krajkový vzor. Některým háčkovaným bordurám se říkalo cokýnky.

V jedné skříňce ani nemusely být všechny „zoubky“ stejné, respektive stejně široké. Někdy se používaly na policích nad sebou i v odlišné šířce, s podobným, ale jednodušším a složitějším háčkovaným vzorem. Jednodušší variantou „zoubků“ byly pruhy z bílé látky, olemované jen úzkou háčkovanou nebo strojovou krajkou.

Další varianty

Později se objevily i strojově zhotovované lemy, buď bíle vyšívané, nebo napodobující háčkované. Takové si můžete koupit v textilní galanterii i dnes. Výjimečně se vyskytovaly i lemy s barevným tištěným dekorem.

Zoubky se připevňovaly buď na hranu police, nebo přesahovaly až na horní desku. Upevňovaly se malými hřebíčky nebo připínáčky.

 

Zoubky dnes

Tyto romantické textilní doplňky naštěstí nezmizely, na mnoha chalupách je můžeme vidět i dnes. Chalupářky je podědily po své babičce, nebo si je zhotovily samy či je koupily. Komu se tenhle textilní nápad líbí, ale má radši střízlivější design, může si na ozdobu polic ušít z hezky vzorované bavlny jen rovné látkové pruhy.

Zdobit můžeme police v prosklených i otevřených skříňkách i v zavřených prádelnících a skříních. Při jejich otevření na nás dýchne atmosféra starých časů.


Text: Iva Tvrzová; foto: P. veselý, Z. Roller, Ikar, autorka a archiv

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek