Přírodní mýdla

Chtěli byste si vyrobit čistě přírodní domácí mýdlo? Není to tak těžké, jak byste si mohli myslet. Stačí jen mít ty správné ingredience a odvahu to zkusit.

Přemýšleli jste někdy o tom, co vlastně mýdlo je? Řečeno slovy odborníka: je to směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě, působící jako anionický tenzid, tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodných roztoků. Neboli: mýdlo je smáčedlo, které dopomáhá vodě k tomu, aby se pouze neshlukovala v podobě kapiček na povrchu pokožky. Mýdlo tyto efektivně kapičky narušuje. Voda se tak dostane i do hlubokých pórů a samotné mýdlo se nabalí kolem zrnek špíny, uzavře je v sobě a umožní vodu spláchnout.

 

Pusťte se do toho

Pokud vám chemická analýza funkce mýdla stále nic neříká, nenechte se odradit a raději si zkuste v praxi přírodní mýdlovou hmotu vyrobit. Co k tomu budete potřebovat? Jeden pár odolných rukavic, ochranné brýle, aby nemohly být zasaženy žíravým louhem, nerezový hrnec na rozpuštění olejů, nerezovou nádobu na odvážení vody a nádobku na odvážení hydroxidu (NAOH), přesnou digitální váhu (ne klasickou kuchyňskou – mechanickou), teploměr (na měření teploty louhu a olejů), ponorný mixér, formu na mýdlo (může být dřevěná hranatá nebo silikonová v různých tvarech, s úspěchem se dá použít také krabice od bot) a různé další nezbytné pomůcky – ubrousky, lžíce, lžičky, vařečky atd.
Co se týče surovin, záleží na vás, jaké budete chtít pro výrobu vlastního mýdla použít. Mohou to být rostlinné i živočišné tuky (například sádlo). Pokud máte chuť si vyrobit mýdlo z olivového oleje, zkuste to podle následujícího receptu.

Olivové mýdlo

  • 500 g olivového oleje (šetrně čistí, ošetřuje pokožku, udržuje v ní vlhkost)
  • 300 g kokosového oleje (zaručuje přirozenou pěnivost, zvláčňuje; vytváří hodně pevná mýdla)
  • 200 g palmového oleje (pro pevné mýdlo a stabilní pěnu, dobře čistí)
  • 380 ml/g destilované vody
  • 143 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5% přetučnění
  • 1 ml extraktu z grepového jádra (je to přírodní konzervant a není zcela nutný)

 

1. Příprava: Nachystejte si potřebné náčiní, a pokud nemáte silikonovou formu na mýdlo, vyložte si tu obyčejnou pečicím papírem, mýdlo se bude lépe vyklápět.

2. Vodní fáze – příprava roztoku NAOH: Do starého hrnečku si na digitální váze odvažte hydroxid sodný. Do jiné nerezové nádobky odměřte (můžete i odvážit) destilovanou vodu. Nasaďte si rukavice a ochranné brýle a hydroxid sodný (NAOH) pomalu opatrně vmíchejte do vody. Pozor, nikdy nelijte vodu na hydroxid! Míchejte, dokud se vše důkladně nerozpustí. Roztok se bude sám zahřívat až na 90 °C. Tento proces je doprovázen výpary, které se snažte raději nedýchat. Zkuste při míchání zadržet dech a pak na několik minut odejít (z předem větrané) místnosti. Poté roztok kontrolujte, dokud se jeho teplota neustálí mezi 27°C až 37°C, nejlépe okolo 30°C. Můžete také nechat nádobu chladit ve studené vodní lázni.
3. Příprava olejové fáze: Než roztok zchladne, odvažte si tuky a oleje. Pevné tuky nechte na mírném ohni rozpustit, dokud se neroztaví asi polovina až dvě třetiny jejich objemu. Pak hrnec z ohně stáhněte a nechte tuky zcela roztavit. Následně do nich vlijte navážené oleje a můžete přidat i pár kapek kvalitního extraktu (alespoň 60%) z grepových jader, který je dobrým přírodním konzervantem.

4. Smíchání vodní a olejové fáze (zmýdelnění). Jakmile vodní fáze (NAOH) i olejová fáze vychladnou přibližně na stejnou teplotu, asi 27–37 °C, pomalu vmíchejte vodní fázi do hrnce s oleji (ne naopak!). Hned poté směs ponorným mixérem míchejte do té doby, než zhoustne do požadované hustoty. Nejlépe do doby, kdy lze na hladině pozorovat stopu po mixéru, nebo když začne mít hustotu krupicové kaše.

5. Výživné složky: Po dosažení správné hustoty můžete do mýdlové hmoty přidat „výživné složky“ jako bylinky, panenské či bio oleje, aromatické oleje a podobně. Nemělo by jich být více než 1–3 % celkového objemu.

6. Lití do formy: Hotové mýdlo už můžete nalít do formy. Pak jej uložte na teplé místo (zabalte do dek), aby se při procesu, který stále ještě probíhá, udrželo přírodně vyprodukované teplo. Takto jej nechte odpočívat až 24 hodin.

7. Krájení a zrání: Po 24 hodinách mýdlo nakrájejte nebo vyklopte ze silikonových forem a nechte jej na dobře větraném místě (nejlépe na dřevěném roštu) další 3–4 týdny odpočívat, dokud zcela neuzraje. Během té doby se jeho původně vysoké pH změní na požadované pH okolo 7–9. Zbaví se přitom přebytečného žíravého NAOH, který se v průběhu zrání z mýdla zcela vytratí.

8. Balení: Chcete-li mýdlo věnovat svým blízkým či přátelům jako dárek, budete nejspíš uvažovat o tom, jak mýdlo vhodně zabalit. Máte-li rádi vintage styl, pak se vám bude hodit obyčejný hnědý papír a jednoduchá, třeba krajková mašle. Originální obal ale můžete také polepit rámečky s nápisy, které si předem připravíte v počítači a vytisknete. Můžete také použít různé dekorované papíry, například s květinovými vzory či drobnými proužky.


Kde nakupovat?

Všechny potřebné suroviny, další recepty na výrobu mýdel a více informací najdete na webu: www.mydloteka.cz


Jaké výživné složky můžete použít?

Jíly a oxidy – nejen vyživují, ale i barví mýdlo.
Aktivní uhlí – čistí pokožku.
Hedvábí – antioxidant, který dodává pokožce měkký a sametový pocit.
Aloe vera – zklidňuje.
Kozí mléko – vyživuje a hydratuje.
Mandlový olej – zvláčňuje, změkčuje a zklidňuje.
Ricinový olej – zklidňuje, hojí, regeneruje a zvláčňuje.
Meruňkový olej – hydratuje, zvláčňuje a regeneruje pokožku, ideální pro dětskou.
Éterický olej levandule, geranium, heřmánek – zklidňují, hojí, regenerují – vhodné na akné, ekzémy.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek