Ovocné osvěžení

V horkých letních dnech přijde vhod chladivý nápoj nebo třeba nanuk. Připravte si ho z čerstvého ovoce a dopřejte si kromě příjemné chuti a dávku vitaminů.


Malinové nanuky

  • 1 litr malin
  • 50 g cukru (nebo podle chuti)
  • 60 ml vody
  • formy na nanuky nebo kelímky
  • nanuková dřívka

Maliny opláchněte a pak je jemně osušte. Dejte je do mixéru, přidejte cukr a vodu a vše rozmixujte. Připravenou směs nalijte do formy na nanuky a dejte na 3–4 hodiny mrazit do mrazničky.

 


Domácí ledový čaj s broskvemi

  • oblíbený černý nebo zelený čaj
  • voda
  • broskve
  • citron
  • máta
  • med nebo třtinový cukr
  • kostky ledu

Připravte si do větší konvice svůj oblíbený čaj (černý nebo zelený) a podle chuti jej oslaďte medem nebo třtinovým cukrem a ochuťte citronovou šťávou. Nechte zchladnout a pak jej dejte vychladit do lednice. Před podáváním přidejte do čaje vypeckované broskve nakrájené na měsíčky a lístky máty. Podávejte s kostkami ledu.

 

Melounová tříšť

  • 1 střední meloun
  • javorový nebo jiný oblíbený sirup
  • šťáva z 1 limetky
  • 1/4 šálku mátových nebo bazalkových lístků
  • 1 a 1/2 vody

Den předem si připravte meloun – dužninu zbavenou semen nakrájejte na kostky a dejte na 24 hodin do mrazničky. Poté je vyjměte a nechte při pokojové teplotě 5–10 minut povolit. Vložte kostky do mixéru, přidejte 2 lžíce sirupu, šťávu z limetky, mátu (nebo bazalku) a vodu a mixujte, dokud se meloun nezačne rozpadat a nevznikne kašovitá konzistence ledové tříště. Pak směs promíchejte, ochutnejte a podle chuti přislaďte sirupem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Rozdělte do sklenic a podávejte.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek