Domácí limonády

Připravte si zdravé osvěžující nápoje bez barviv a konzervačních látek. Pokud k jejich přípravě navíc použijete plody ze své zahrádky nebo vlastnoručně nasbírané v lese, bude výsledek prostě dokonalý.

Jahodová limonáda

  • 500 g čerstvých jahod
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 10 cl citronové šťávy
  • sodovka nebo voda
  • led

Čerstvé jahody omyjte, nakrájejte na malé kostičky, dejte do misky, posypte cukrem, pokapejte citronovou šťávou, zakryjte a dejte asi na 1 hodinu do ledničky. Občas je promíchejte vařečkou. Pak je dejte do džbánu a dolijte sodovkou nebo vodou. Přidejte led a podávejte.

 


Citronáda s mátou

  • 1 – 2 hrsti čerstvé máty
  • 2 citrony
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1,5 l studené vody
  • led

Mátu natrhejte, promněte v ruce a vložte do nádoby. Citrony pečlivě omyjte, rozpulte, lehce vymačkejte a rozkrájejte na osminky.
Citrony, šťávu z nich, mátu a cukr promíchejte, pokud možno trochu rozmělněte. Zalijte ledovou vodou, přidejte led, lehce promíchejte a můžete podávat.

 

Okurková limonáda

  • 1 litr sodovky
  • 1 salátová okurka
  • citron
  • třtinový cukr
  • máta

Okurku oloupejte, nakrájejte na větší kusy a rozmixujte. Do jedné čtvrtiny naplňte sklenici okurkovým pyré, přijdete citronovou šťávu, třtinový cukr a 3 lístky máty, které před tím promněte v ruce, aby pustily aroma. Zalijte ledově vychlazenou sodovkou nebo ještě přidejte led.

 


Melounová limonáda

  • 4 šálky na kostičky nakrájené dužiny vodního melounu bez semínek
  • 6 šálků kostek ledu
  • 3,5 šálku studené vody
  • 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 šálku cukru
  • kousky melounu na ozdobení

1/2 šálku vody spolu s cukrem přiveďte k varu a nechte cukr rozpustit. Pak do cukrového rozvaru vmíchejte 3 šálky studené vody a citronovou šťávu a nechte vychladnout. Kostky melounu nasypte do nádoby mixéru a rozmixujte dohladka, pyré přepasírujte přes jemné sítko. Do sklenic rozdělte kostky ledu a melounové pyré, zalijte cukrovo-citronovým základem, mírně promíchejte a jednotlivé sklenice nakonec ozdobte kousky celého melounu.

 


Mandarinková limonáda

  • 5 mandarinek
  • 2 citrony
  • 80 g cukru
  • 0,5 l vody
  • 0,3 l sodovky
  • několik kostek ledu

Z mandarinek a citrónů vylisujte šťávu. Do 0,5 l vody dobře vmíchejte obě šťávy s cukrem. Přilijte sodovku (čistou perlivou vodu). Nechte vychladit. Podávejte s ledem a plátkem mandarinky.

 


Zázvorová limonáda

  • 750 ml sodovky
  • 160 g zázvoru
  • citron nebo limeta
  • třtinový cukr

Čerstvý zázvor nastrouhejte a zalijte 250 ml horké vody. Nechte alespoň 15 minut vyluhovat. Poté nápoj sceďte a nechte vychladnout. Přilijte ledově vychlazenou sodovku a podle chuti ochuťte citronovou šťávou a třtinovým cukrem. Na závěr vhoďte pár kostek ledu a nalijte do sklenic.

 

Malinová limonáda

  • 100 g malin + několik na ozdobu
  • 1 l sodovky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 citronu

Maliny vložte do mixéru a vyrobte z nich tekuté pyré. Dejte do džbánu a přilijte sodovku. V trošce teplé vody rozmíchejte cukr a přidejte do limonády. Na závěr do džbánku přidejte šťávu z 1/2 citronu. Podávejte ledově vychlazené nebo s ledem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek