Bylinkový kalendář – květen

Rady, tipy a nápady na pěstování a zpracování bylinek pro aktuální měsíc.

Bylinky pro motýly

Chcete na svou zahradu přilákat pestrobarevné motýly? Pomůže vám k tomu nejen květinová, ale i bylinková zahrádka.

Lehounké okřídlené krasavce na vaši zahradu nejspolehlivěji přivede vidina bohaté hostiny v podobě sladkého nektaru. Na něj jsou bohaté nejen kvetoucí keře, ozdobné trvalky či letničky, ale i obyčejné divoké byliny, které někdo vnímá jen jako obtížný plevel. Motýli často s radostí zamíří právě k nim – patří mezi ně například kvetoucí bodláky, hluchavky či jetele.

Z léčivých bylin si nejraději vybírají například květy šalvěje, třapatkovky (Echinacey), levandule, yzopu, mateřídoušky, heřmánku, majoránky, meduňky, máty, pažitky, rozmarýny či dobromysli.

Další byliny pak představují takzvané živné rostliny – motýli na ně kladou svá vajíčka a z nich vylíhlé housenky se pak těmito rostlinami živí. jsou to například obyčejné kopřivy, mochny, slézy, violky, jitrocele, fenykl, kmín, kopr a další bylinky a plevele. Sečete-li tedy trávník všude na krátko a pečlivě jej odplevelujete, připravujete se o potěšení obohatit svou zahradu o své „vlastní“ domácí motýlí spoluobyvatele.

 

Otakárek fenyklový na květenství yzopu

 

 

Květnová výsadba

Po polovině měsíce již zpravidla nehrozí přízemní mrazíky, a tak se můžete pustit do vysazování bylinek na venkovní záhon.

Saturejka

 

Majoránka

 

Brutnák

 

Bazalka

 

Majoránka – má ráda slunečné stanoviště s půdou bohatou na živiny, ale pozor, nesnáší čerstvou chlévskou mrvu. Nedaří se jí ani na půdách jílovitých a přemokřených. Ve stínu ztrácí její aroma na intenzitě. Sázejte ji do „hnízd“ po 2–4 rostlinách, další rostliny pak vysaďte v odstupu 15–20 cm.

Bazalka – potřebuje lehkou a výhřevnou půdu bohatou na humus a plně osluněné místo chráněné před větrem. Ideální je pro ni například záhon u jižní zdi nebo u vyšších rostlin. sazenice si nakupte v zahradnictví a vysaďte je do sponu 25 x 25 cm.

Saturejka – předpěstované či zakoupené sazenice jednoleté saturejky zahradní vysaďte po polovině května na slunné stanoviště s dobře propustnou půdou (nesnáší přemokření). Sázejte ji do sponu 25 x 25 cm.

Brutnák – tato statná bylina s krásnými modrými květy je nejen léčivá, ale i aromatická a můžete si ji přidat do zeleninových salátů. Rozemnuté listy voní po okurkách. Má rád kypré půdy a slunné teplé stanoviště. Vysévat ho můžete i v druhé polovině května, mladé rostliny totiž mají silnější aroma.

 

Kvetoucí levandule lékařská s babočkou pavím okem

Čas pro aromatické trvalky

Nejpozději v druhé polovině května vysaďte na venkovní záhon aromatické vytrvalé bylinky – levanduli, meduňku, šalvěj a mateřídoušku.

Levandule – potřebuje dobře propustnou, mírně vápnitou půdu a plné slunce. Nesnáší čerstvé organické hnojivo.

Šalvěj – dává přednost vápnitým, dobře propustným a humózním půdám – pokud máte půdu příliš těžkou, přimíchejte do ní kompost a trochu písku. Vysaďte ji na slunné místo chráněné před větrem.

Mateřídouška – má ráda slunná suchá místa, ideálně na skalce nebo na osluněné stráni s vápnitou hlinitopísčitou půdou.

Meduňka – vyžaduje humózní dobře propustnou půdu na chráněném a slunném místě. Dopřejte jí bohatou dávku kompostu a vysaďte ji do vzdálenosti 30 cm od dalších rostlin.

 


Popínavá lichořeřišnice

Květy lichořeřišnice (včetně té popínavé) jsou jedlé a můžete si je po celé léto přidávat do zeleninových salátů, na obložené chleby či chlebíčky nebo si s nimi ozdobit třeba omeletu. Popínavá lichořeřišnice vám navíc udělá v zahradě ozdobnou zástěnu, pokud ji vysadíte k treláži, pergole nebo jiné opoře. Můžete s ní také zakrýt nevzhlednou zeď kůlny, nebo si s ní zkrášlit obyčejný dřevěný či drátěný plot. Hodí se i na balkon.

Lichořeřišnice má ráda slunce a dostatek vody, v suchém počasí tedy vyžaduje zálivku. Aby se pěkně pnula, je třeba ji vyvazovat. Sejte přímo na místo 3–4 semena v odstupu 40–50 cm.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek