Sirupy z léčivých květů

Když se teď a v následujících týdnech pustíte do jejich přípravy, budete si v zimě blahořečit. A s vámi každý, komu je nabídnete. Jsou totiž nejen lahodné, ale mají i léčivou moc.


Sirup z bezových květů

Budete potřebovat

  • 15 velkých květenství černého bezu
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 l vody
  • 50 ml citronové šťávy

Velké rozkvetlé květy černého bezu opláchněte, dejte do vhodné skleněné nebo smaltované nádoby, zalijte vodou a nechte 24 hodin (nebo aspoň přes noc) vyluhovat. Potom výluh slijte přes jemné síto, přidejte cukr a citronovou šťávu a svařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte trochu vychladnout, naplňte do láhví a dobře uzavřete.

 


Sedmikráskový sirup

Budete potřebovat

  • 4 hrsti květů sedmikrásek
  • 750 g třtinového cukru
  • 750 ml vody
  • 1 citron
Květy sedmikrásek omyjte a zalijte vodou. Nechte přes noc louhovat. Druhý den výluh sceďte přes sítko, přidejte cukr a šťávu z jednoho citronu a vařte do zhoustnutí. Sirup nalijte do čistých sklenic a uzavřete víčkem.

 


Sirup z lipových květů

Budete potřebovat

  • lipové květy
  • 3litrovou sklenici
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 5 citronů

Lipové květy opláchněte a dejte do třílitrové sklenice. Zalijte je vodou a nechte překryté 24 hodin louhovat. Výluh sceďte přes síto do hrnce, přidejte šťávu z 5 citronů a cukr a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Svařený sirup naplňte do lahví nebo sklenic a zavíčkujte.

 


Heřmánkový sirup

Budete potřebovat

  • 1 šálek heřmánkových květů
  • 1 šálek nati meduňky
  • 750 ml vody
  • 750 g cukru
  • 1 citron

Bylinky vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte 24 hodin louhovat. Poté výluh sceďte, nalijte do hrnce, přidejte šťávu z 1 citronu a cukr a zahřejte k varu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup ještě horký nalijte do lahví a uzavřete.

 


Sirup z červeného jetele

Budete potřebovat

  • 250 g jetelových květů
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 citron

Omyté květy červeného jetele dejte do větší nádoby, zalijte vodou a nechte 24 hodin louhovat. Výluh sceďte do hrnce, přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup nalijte do skleniček a uzavřete.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek