Šeříkový cukr a sirup

Květen je plný vůně a barev z rozkvetlé přírody. Nejen, že je krásná na pohled, ale láká i k dalšímu využití – tak se pusťte třeba do výroby květových sirupů a dalších dobrot.

Budete potřebovat

Na cukr:

  • 500 g cukru (podle svého výběru)
  • 1 šálek čistých šeříkových květů

Na sirup:

  • 2 šálky čistých šeříkových květů
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek medu
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 citron

 

postup

 

1 Šeříkový cukr – do čisté sklenice s uzávěrem střídavě vrstvěte cukr (krystalový či moučkový, bílý, třtinový apod. – podle svého výběru) a šeříkové květy (zbavené hmyzu). Uzavřete a nechte odležet alespoň 1 týden. Občas protřepte. Šeříkový cukr pak můžete používat například na posypání moučníků, do krémů, zákusků či cukrovinek.

2 Šeříkový sirup – vodu vařte s cukrem, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přidejte čisté šeříkové květy, šťávu z 1 citronu a asi 10 minut vařte. Poté nechte trochu vychladnout, sirup sceďte a vmíchejte med. Přelijte do lahve a používejte například k přípravě domácí limonády nebo k ochucení čajů či při sladkém pečení.


Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek