3x pečené jehněčí

Jehněčí maso patří k tradičním velikonočním pokrmům, tak proč si nepřipravit dobrou pečínku. Nechte se inspirovat třemi variantami způsoby, jak tento druh masa připravit.


Pečená jehněčí kýta

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1,5 až 3 kg)
  • 5 větviček rozmarýny
  • 5 stroužků česneku
  • sůl

Den předem (nebo několik hodin) kýtu osolte a nechte maso sůl natáhnout. Česnek nakrájejte na špalíčky a nasolené maso jím prošpikujte. Do otvorů s česnekem píchněte i malé snítky rozmarýny. Dejte maso na rošt a vložte do trouby předehřáté na 140 °C. Pod maso umístěte pekáček na odkapávání šťávy. Pečte nejprve 1–2 hodiny (podle velikosti kýty) při nižší teplotě a poté ji zvyšte na 230 °C a nechte kýtu ještě asi 20 minut dopéct dozlatova. Před porcováním nechte maso ještě aspoň 20 minut odpočívat.

 


Jehněčí kotletky

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí hřebínek s 8 kotletkami (asi 600 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýny
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Vyčnívající konce kostí očistěte od blan a zbytků masa. Hřebínek vložte do pekáčku, posypte česnekem nakrájeným na plátky a čerstvou rozmarýnou, polijte olivovým olejem a nechte 2 hodiny marinovat při pokojové teplotě. Poté ho z marinády vyjměte, odstraňte bylinky a česnek a maso osolte. Krátce – asi 2 minuty na každé straně – ho opečte na pánvi na rostlinném oleji. Pak ho vložte do pekáčku, vraťte k němu česnek a rozmarýnu a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 140 °C. Upečené maso nechte ještě asi 5 minut odpočívat v pekáčku zakrytém alobalem a pak ho nakrájejte na jednotlivé kotletky.

 


Pomalu pečené jehněčí se zeleninou

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1 kg)
  • sůl
  • pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 6 velkých mrkví
  • svazek jarní cibulky
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte a nechte 1 den v lednici marinovat (nebo aspoň 12 hodin. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi 8 hodin v pekáčku s víkem (během pečení maso nemusíte kontrolovat). Druhý den zvyšte teplotu na 120 °C, přidejte k masu očištěnou mrkev a jarní cibulku nakrájenou na špalíčky (světlou část) a ještě asi 1–2 hodiny dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny teplotu zvýšit na 160 °C a dopéct je do křupava.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek