3x pečené jehněčí

Jehněčí maso patří k tradičním velikonočním pokrmům, tak proč si nepřipravit dobrou pečínku. Nechte se inspirovat třemi variantami způsoby, jak tento druh masa připravit.


Pečená jehněčí kýta

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1,5 až 3 kg)
  • 5 větviček rozmarýny
  • 5 stroužků česneku
  • sůl

Den předem (nebo několik hodin) kýtu osolte a nechte maso sůl natáhnout. Česnek nakrájejte na špalíčky a nasolené maso jím prošpikujte. Do otvorů s česnekem píchněte i malé snítky rozmarýny. Dejte maso na rošt a vložte do trouby předehřáté na 140 °C. Pod maso umístěte pekáček na odkapávání šťávy. Pečte nejprve 1–2 hodiny (podle velikosti kýty) při nižší teplotě a poté ji zvyšte na 230 °C a nechte kýtu ještě asi 20 minut dopéct dozlatova. Před porcováním nechte maso ještě aspoň 20 minut odpočívat.

 


Jehněčí kotletky

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí hřebínek s 8 kotletkami (asi 600 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýny
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Vyčnívající konce kostí očistěte od blan a zbytků masa. Hřebínek vložte do pekáčku, posypte česnekem nakrájeným na plátky a čerstvou rozmarýnou, polijte olivovým olejem a nechte 2 hodiny marinovat při pokojové teplotě. Poté ho z marinády vyjměte, odstraňte bylinky a česnek a maso osolte. Krátce – asi 2 minuty na každé straně – ho opečte na pánvi na rostlinném oleji. Pak ho vložte do pekáčku, vraťte k němu česnek a rozmarýnu a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 140 °C. Upečené maso nechte ještě asi 5 minut odpočívat v pekáčku zakrytém alobalem a pak ho nakrájejte na jednotlivé kotletky.

 


Pomalu pečené jehněčí se zeleninou

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1 kg)
  • sůl
  • pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 6 velkých mrkví
  • svazek jarní cibulky
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte a nechte 1 den v lednici marinovat (nebo aspoň 12 hodin. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi 8 hodin v pekáčku s víkem (během pečení maso nemusíte kontrolovat). Druhý den zvyšte teplotu na 120 °C, přidejte k masu očištěnou mrkev a jarní cibulku nakrájenou na špalíčky (světlou část) a ještě asi 1–2 hodiny dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny teplotu zvýšit na 160 °C a dopéct je do křupava.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…