3x pečené jehněčí

Jehněčí maso patří k tradičním velikonočním pokrmům, tak proč si nepřipravit dobrou pečínku. Nechte se inspirovat třemi variantami způsoby, jak tento druh masa připravit.


Pečená jehněčí kýta

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1,5 až 3 kg)
  • 5 větviček rozmarýny
  • 5 stroužků česneku
  • sůl

Den předem (nebo několik hodin) kýtu osolte a nechte maso sůl natáhnout. Česnek nakrájejte na špalíčky a nasolené maso jím prošpikujte. Do otvorů s česnekem píchněte i malé snítky rozmarýny. Dejte maso na rošt a vložte do trouby předehřáté na 140 °C. Pod maso umístěte pekáček na odkapávání šťávy. Pečte nejprve 1–2 hodiny (podle velikosti kýty) při nižší teplotě a poté ji zvyšte na 230 °C a nechte kýtu ještě asi 20 minut dopéct dozlatova. Před porcováním nechte maso ještě aspoň 20 minut odpočívat.

 


Jehněčí kotletky

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí hřebínek s 8 kotletkami (asi 600 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýny
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Vyčnívající konce kostí očistěte od blan a zbytků masa. Hřebínek vložte do pekáčku, posypte česnekem nakrájeným na plátky a čerstvou rozmarýnou, polijte olivovým olejem a nechte 2 hodiny marinovat při pokojové teplotě. Poté ho z marinády vyjměte, odstraňte bylinky a česnek a maso osolte. Krátce – asi 2 minuty na každé straně – ho opečte na pánvi na rostlinném oleji. Pak ho vložte do pekáčku, vraťte k němu česnek a rozmarýnu a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 140 °C. Upečené maso nechte ještě asi 5 minut odpočívat v pekáčku zakrytém alobalem a pak ho nakrájejte na jednotlivé kotletky.

 


Pomalu pečené jehněčí se zeleninou

Budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýtu (1 kg)
  • sůl
  • pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 6 velkých mrkví
  • svazek jarní cibulky
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte a nechte 1 den v lednici marinovat (nebo aspoň 12 hodin. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi 8 hodin v pekáčku s víkem (během pečení maso nemusíte kontrolovat). Druhý den zvyšte teplotu na 120 °C, přidejte k masu očištěnou mrkev a jarní cibulku nakrájenou na špalíčky (světlou část) a ještě asi 1–2 hodiny dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny teplotu zvýšit na 160 °C a dopéct je do křupava.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek