Foto: Shutterstock

Nebezpečné psí mlsání: Ublížit můžou ořechy i čokoláda

Potraviny, které nám dělají dobře a rozmazlují naše chuťové buňky, stojí často na opačné straně žebříčku psího jídelníčku. Jedovatá je pro ně čokoláda, nebezpečné jsou i ořechy nebo hranolky. Co dalšího jim může ublížit?

Ruku na srdce! Který páníček by nechtěl svému čtyřnohému psímu mazlíčkovi občas přilepšit. A tak asi každý z nás někdy pejskovi dal něco ze svého talíře. To ale není dobře! Jednak to není výchovné ani zdravé (psi by měli mít pouze potravu určenou jim), ale navíc je mnoho „lidských“ potravin, která jsou pro psa nebezpečné a mohou mu způsobit závažné zdravotní potíže. Pamatujte, že pes je především masožravec a podle toho by měla vypadat jeho strava i „mlsání“.

Největší hrozby: čokoláda a kofein

Většina pejskařů ví, že čokoláda je pro psa toxická. Ale opakování je matka moudrosti: čokoláda obsahuje pro psí organismus toxickou látku theobromin. Ta může pejskovi způsobit zvracení, průjem a srdeční potíže. A ve velkém množství může být u psů smrtelná. Nejvíce nebezpečné jsou vysokoprocentní čokolády. Ty působí podobně jako kofein. Ten je pro psy společně s čokoládou nejvíce nebezpečný. „Pokud pes pozře větší množství čokolády či kofeinu, je důležité při prvních příznacích otravy vyhledat veterináře. Je také dobré u psa vyvolat zvracení, aby nebezpečné potraviny dostal z těla. K vyvolání zvracení můžeme použít po lžičkách podávaný peroxid vodíku (2% dezinfekce) nebo také hořčici naředěnou vodou,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

Riskantní avokádo

Pro lidi je avokádo velmi zdravé, u psa ale může být nebezpečné. Ne všechna avokáda jsou pro psy toxická. Vždy záleží na druhu. Nevhodná jsou například guatemalská. Ty obsahují pro psy nebezpečnou látku persin, která může poškodit srdeční svalovinu. Vzhledem k tomu, že často není jistý druh a původ avokáda, tak není u psa ani dobré riskovat. Avokáda jsou navíc velmi tučná, a tím pádem pro psy i díky tomuto nezdravá.

Škodlivé hrozny a rozinky

Během zimních měsíců se často také konzumují rozinky či hrozny. Ty ale psům mohou nepěkně zkomplikovat zdraví. „Přivodí jim nejen žaludeční problémy, ale především mohou u některých psů způsobit i selhání ledvin. Jsou případy, kdy psi měli bolesti i po pozření pár kuliček hroznů. Obecně se zvířatům nedoporučuje dávat žádné ovoce, může způsobovat průjmy i dehydrataci,“ dodává Jiří Švihálek.

Ořechy ne!

Ke klasickým pochoutkám patří i ořechy, ty ale mohou psům způsobit zažívací problémy či alergie. A díky jejich suché a tvrdé struktuře se po nich zvířata mohou dokonce i dusit. Nebezpečné jsou především makadamové ořechy. Zdravotní komplikace se objevují často u psů, kteří mají nějakou skrytou srdeční vadu. Pozor též dejte, aby pes nedojídal skořápky po vlašských ořechách, mohou v sobě mít toxickou plíseň.

Čemu dalšímu se vyhnout

Našim čtyřnohým kamarádům ale škodí i mnoho jiných potravin – třeba cibule a česnek (způsobuje zvracení, nadýmání), houby, syrová játra či bílky. Vhodná není ani šunka či slanina – obě tyto potraviny obsahují mnoho soli i tuku. Pozor si dejte i na kuřecí kosti. Mohou se štípat a být velmi ostré. Pokud chcete pejskovi přilepšit, tak mu můžete podat libové vařené maso (bez soli či koření). A samozřejmě psi nikdy neodmítnou speciální psí sušenky, které jsou pro ně určené (bez lepku, soli, cukru a chemie).


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Jak co nejlépe krmit vašeho plaza? Před zodpovězením této otázky se musíme vrátit o krok zpět, a to do učebnice biologie. Plazi, kam spadají hadi, chameleoni, želvy, agamy, ještěrky a další tvorové, které rádi chováme doma jako mazlíčky, se dělí na býložravce, hmyzožravce, masožravce a všežravce. Poměrně široké rozpětí, že ano? V této chvíli vám to má poskytnout informaci o tom, že při výběru krmiva pro vašeho mazlíčka si budete muset být jistí, do které z těchto kategorií spadá. Více si přečtete v článku. Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek