Foto: Shutterstock

Lahodný a neskutečně voňavý: Vyrobte si sirup z růží

Z okvětních lístků růží můžete připravit doslova cokoliv, dekoracemi v interiéru počínaje a voňavými sirupy konče. Je libo růžový nápoj? Ani to není problém!

Růžový sirup

Budete potřebovat:

  • 2 šálky růžových okvětních lístků
  • 4 šálky vody
  • 4 šálky cukru
  • 1 citrón (šťávu)
  • růžové potravinářské barvivo (volitelné)

Postup:

Okvětní lístky opláchněte pod tekoucí vodou. V hrnci smíchejte vodu a cukr. Postupně zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vařte směs asi 5 minut. Přidejte růžové okvětní lístky a nechte směs vařit dalších 10 minut. Tím se uvolní aroma a chuť z růžových lístků. Poté odstraňte hrnec ze sporáku a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile je sirup vychladlý, použijte jemné sítko nebo gázu na přecezení směsi. Přidejte šťávu z jednoho citrónu do sirupu a promíchejte. Pokud chcete, aby váš sirup měl intenzivnější růžovou barvu, můžete přidat lžičku růžového potravinářského barviva. Tuto přísadu však můžete vynechat, pokud preferujete přirozenou barvu sirupu. Naplňte růžový sirup do čistých a dezinfikovaných sklenic nebo lahví. Uchovávejte ho v chladničce a spotřebujte do několika týdnů.

 

Foto: Shutterstock

Růžový nápoj pro radost

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti čerstvých růžových lístků
  • 2 lžičky cukru
  • 1 citron
  • 500 ml studené vody
  • 1 lžíci růžového sirupu
  • 1 lžíci drobně nakrájených čerstvých mátových lístků (pokud chcete)
  • led a citron k podávání

Postup:

Nejprve si připravte růžové lístky. Je důležité, abyste použili čerstvé lístky bez chemických postřiků. Opláchněte je pod tekoucí vodou a dejte stranou. Do mixéru nebo mixovací nádoby přidejte čerstvé růžové lístky a cukr. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu a přidejte ji do mixéru. Mixujte ingredience při vysoké rychlosti, dokud nezískáte hladkou pastu. Můžete přidat trochu vody, pokud je směs příliš hustá. Přelijte směs do džbánu, přidejte studenou vodu a růžový sirup a dobře promíchejte. Můžete také přidat trochu drobně nakrájených mátových lístků pro vylepšení chuti. Podávejte s kostkami ledu a plátky citronu.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek

Zářivá chuť podzimu

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Celý článek