Foto: Shutterstock

Lahodný a neskutečně voňavý: Vyrobte si sirup z růží

Z okvětních lístků růží můžete připravit doslova cokoliv, dekoracemi v interiéru počínaje a voňavými sirupy konče. Je libo růžový nápoj? Ani to není problém!

Růžový sirup

Budete potřebovat:

  • 2 šálky růžových okvětních lístků
  • 4 šálky vody
  • 4 šálky cukru
  • 1 citrón (šťávu)
  • růžové potravinářské barvivo (volitelné)

Postup:

Okvětní lístky opláchněte pod tekoucí vodou. V hrnci smíchejte vodu a cukr. Postupně zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vařte směs asi 5 minut. Přidejte růžové okvětní lístky a nechte směs vařit dalších 10 minut. Tím se uvolní aroma a chuť z růžových lístků. Poté odstraňte hrnec ze sporáku a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile je sirup vychladlý, použijte jemné sítko nebo gázu na přecezení směsi. Přidejte šťávu z jednoho citrónu do sirupu a promíchejte. Pokud chcete, aby váš sirup měl intenzivnější růžovou barvu, můžete přidat lžičku růžového potravinářského barviva. Tuto přísadu však můžete vynechat, pokud preferujete přirozenou barvu sirupu. Naplňte růžový sirup do čistých a dezinfikovaných sklenic nebo lahví. Uchovávejte ho v chladničce a spotřebujte do několika týdnů.

 

Foto: Shutterstock

Růžový nápoj pro radost

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti čerstvých růžových lístků
  • 2 lžičky cukru
  • 1 citron
  • 500 ml studené vody
  • 1 lžíci růžového sirupu
  • 1 lžíci drobně nakrájených čerstvých mátových lístků (pokud chcete)
  • led a citron k podávání

Postup:

Nejprve si připravte růžové lístky. Je důležité, abyste použili čerstvé lístky bez chemických postřiků. Opláchněte je pod tekoucí vodou a dejte stranou. Do mixéru nebo mixovací nádoby přidejte čerstvé růžové lístky a cukr. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu a přidejte ji do mixéru. Mixujte ingredience při vysoké rychlosti, dokud nezískáte hladkou pastu. Můžete přidat trochu vody, pokud je směs příliš hustá. Přelijte směs do džbánu, přidejte studenou vodu a růžový sirup a dobře promíchejte. Můžete také přidat trochu drobně nakrájených mátových lístků pro vylepšení chuti. Podávejte s kostkami ledu a plátky citronu.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek