Foto: Unsplash

Citron, máta a rebarbora? Dokonalá letní kombinace!

Svěží citronovo-mátový chuť lehkého sorbetu vás přenese do léta! Jeho příprava je snadná a rychlá. A co k tomu? Třeba rebarborový sirup.

Rebarborový sirup

Ovocná chuť domácího rebarborového sirupu je skvělá ve studených i horkých nápojích. Můžete si z něj udělat skvělou domácí limonádu. Rebarbora navíc obsahuje hodně vitaminu C a K a také minerální látky, zejména vápník.

Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých řapíků rebarbory
  • 1 l vody
  • 400–500 g cukru

Postup:

Rebarboru omyjte, odstraňte konce řapíků a nakrájejte je na malé kousky. Vložte ji do rendlíku, zalijte vodou, dejte na sporák a přiveďte k varu. Zmírněte teplotu na střední stupeň a nechte rebarboru vařit asi 20 minut. Průběžně odstraňujte veškerou pěnu, která se tvoří na hladině. Když je rebarbora rozvařená, stáhněte ji z ohně a opatrně tekutinu přeceďte do jiného hrnce přes jemné sítko. Do získané šťávy vmíchejte cukr, vraťte na oheň, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Opět odstraňte z povrchu pěnu. Hotový sirup naplňte ještě horký do lahví a uzavřete.

 

Foto: Shutterstock

Mátový sorbet s citronem

Budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • 4 citrony
  • 3 vaječné bílky
  • 250 g moučkového cukru
  • hrst mátových lístků

Postup:

Vodu zahřejte k varu, vsypte mátové lístky a nechte asi 15 minut louhovat. Pak výluh sceďte, vmíchejte cukr a svařte sirup. Nechte vychladnout. Pak přimíchejte citronovou šťávu a nechte vychladnout. Vložte přibližně na tři hodiny do mrazničky. Až hmota částečně zmrzne, vmíchejte do ní do tuha ušlehaný bílek a dejte ještě na chvilku do mrazničky nebo uložte do chladničky. Sorbet podávejte ozdobený lístkem čerstvé máty.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek