Foto: Shutterstock
Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček
Budete potřebovat:
- 1,5 kg čerstvých pampeliškových květů
- 2 litry vody
- 2 kg cukru
- 2 citrony
Postup:
Pampeliškové květy dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou a dejte vařit.
Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu a vařte pomalu po dobu asi 10–15 minut. Potom odstavte a nechte směs vychladnout.
Přeceďte směs přes jemné síto do druhého hrnce. Přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Vraťte na sporák a vařte sirup na středním plameni po dobu asi 10 minut.
Hotový sirup nechte vychladnout a přelijte ho do sklenic. Uchovávejte ho v lednici.