Foto: Shutterstock

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg čerstvých pampeliškových květů
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru
  • 2 citrony

Postup:

Pampeliškové květy dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou a dejte vařit.

Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu a vařte pomalu po dobu asi 10–15 minut. Potom odstavte a nechte směs vychladnout.

Přeceďte směs přes jemné síto do druhého hrnce. Přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Vraťte na sporák a vařte sirup na středním plameni po dobu asi 10 minut.

Hotový sirup nechte vychladnout a přelijte ho do sklenic. Uchovávejte ho v lednici.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Maca peruánská – v čem spočívá síla této byliny a jak ji pěstovat?

Maca peruánská – v čem spočívá síla této byliny a jak ji pěstovat?

Maca peruánská (neboli řeřicha peruánská, ale také peruánský ženšen) je kořenová zelenina, která pochází z horských oblastí Peru. Využívá se v lidovém léčitelství k prevenci mnoha nemocí, ale také podporuje plodnost, psychickou pohodu a vytrvalost. Chcete okusit pozitivní účinky této nenáročné a odolné byliny? Pěstovat ji lze i v našich podmínkách, poradíme vám, jak na to. Celý článek