Foto: Shutterstock

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg čerstvých pampeliškových květů
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru
  • 2 citrony

Postup:

Pampeliškové květy dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou a dejte vařit.

Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu a vařte pomalu po dobu asi 10–15 minut. Potom odstavte a nechte směs vychladnout.

Přeceďte směs přes jemné síto do druhého hrnce. Přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Vraťte na sporák a vařte sirup na středním plameni po dobu asi 10 minut.

Hotový sirup nechte vychladnout a přelijte ho do sklenic. Uchovávejte ho v lednici.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek