Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg čerstvých pampeliškových květů
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru
  • 2 citrony

Postup:

Pampeliškové květy dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou a dejte vařit.

Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu a vařte pomalu po dobu asi 10–15 minut. Potom odstavte a nechte směs vychladnout.

Přeceďte směs přes jemné síto do druhého hrnce. Přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Vraťte na sporák a vařte sirup na středním plameni po dobu asi 10 minut.

Hotový sirup nechte vychladnout a přelijte ho do sklenic. Uchovávejte ho v lednici.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bezová limonáda Socată

Bezová limonáda Socată

Socată je tradiční rumunský fermentovaný nápoj připravovaný z květů černého bezu. Nejen, že je velmi chutný, ale je i zdravý a snadno hotový. Tak neváhejte a pusťte se do toho!

Celý článek

Zdraví a energie z bylinek

Zdraví a energie z bylinek

Jarní inspirace není nikdy dost. Připravte si svěží pampeliškový salát, čerstvou pomazánku nebo jarní bylinkový sirup. Všechny pochoutky vás doslova nabijí energií.

Celý článek

Sláva jarní zelenině

Sláva jarní zelenině

Jarní zelenina je plná svěžích chutí a pestrých barev. Zalahodí tak nejen našim chuťovým buňkám, ale i oku. Dopřejte si ji v hojném množství, je plná vitaminů a zdravé energie.

Celý článek