foto: Shutterstock

Sladká a voňavá rajčata

Sezóna rajčat je v plném proudu, a tak si můžete připravit oblíbené pochoutky z výpěstků z vlastní zahrádky nebo z čerstvých, na slunci vypěstovaných sladkých a aromatických plodů.

Rajčatová polévka

budete potřebovat

  • 1,5 kg rajčat
  • 4 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo horké vody
  • lístky čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
  • cukr podle chuti
  • olivový olej
  • smetana k podávání

 

postup

Šalotky a česnek oloupejte, nakrájejte najemno, orestujte v hrnci na olivovém oleji a osolte.

Vložte do hrnce spařená a oloupaná nakrájená rajčata, opepřete a podlijte vývarem.

Krátce povařte a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti polévku doslaďte.

Podávejte s čerstvou bazalkou a lžící sladké smetany.

 

Tipy
Pokud nemáte rajčata čerstvá, použijte loupaná rajčata z plechovky.
Chcete-li mít polévku hustší, nechte ji déle vařit na mírném plameni. Voda se odpaří, a polévka zhoustne i bez přidání jíšky.


foto: Shutterstock

Lasagne s rajčatovou omáčkou

 

budete potřebovat

  • 1 balení těstovin lasagne
  • 100 g strouhaného sýra Gruyère (nebo Ementál)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 50 ml olivového oleje
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 500 g loupaných rajčat
  • oregano
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • 500 ml polotučného mléka

 

postup

Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Dejte do pánve na rozpálený oleje a 5 minut restujte. Přidejte maso, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, ochuťte oreganem, solí a pepřem a nechte na mírném ohni asi 30 minut dusit.

Máslo rozehřejte v kastrůlku, přisypte hladkou mouku, orestujte na hladkou jíšku, přilijte mléko a vymíchejte bešamelovou omáčku. Ochuťte ji špetkou strouhaného muškátového oříšku.

Zapékací mísu vymažte olejem a nalijte do ní trochu rajčatové omáčky. Přikryjte těstovinovým plátem, přidejte trochu rajčatové omáčky, bešamelu a sýra Gruyére. Opakujte tento krok, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zakončete vrstvou sýra. Pečte v troubě 25–30 minut dozlatova.

 


foto: Shutterstock

Ajvar s rajčaty

 

budete potřebovat

  • 6 kg červených kapií
  • 3 kg rajčat
  • 1 větší lilek
  • 2–3 feferonky
  • 370 ml slunečnicového oleje
  • 180 g cukru
  • 250 ml vinného octa (6%)
  • 3 lžíce soli
  • 1 palička česneku

 

postup

Papriky, rajčata, lilek a feferonku umelte na masovém strojku.

Umletou zeleninu smíchejte s ostatními surovinami a za občasného míchání směs vařte na slabém plameni kolem 5–6 hodin (do zhoustnutí).

Naplňte směs do zavařovacích sklenic a sterilujte 20–25 při 85 °C.

 

Tip
Balkánskou specialitu ajvar můžete využít například jako omáčku k těstovinám nebo místo kečupu k masu, uzeninám či jako přídavek do omáček nebo polévek.


text: red., foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek