foto: Shutterstock
Sladká a voňavá rajčata
Rajčatová polévka
budete potřebovat
- 1,5 kg rajčat
- 4 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru nebo horké vody
- lístky čerstvé bazalky
- sůl
- pepř
- cukr podle chuti
- olivový olej
- smetana k podávání
postup
Šalotky a česnek oloupejte, nakrájejte najemno, orestujte v hrnci na olivovém oleji a osolte.
Vložte do hrnce spařená a oloupaná nakrájená rajčata, opepřete a podlijte vývarem.
Krátce povařte a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti polévku doslaďte.
Podávejte s čerstvou bazalkou a lžící sladké smetany.
Tipy
Pokud nemáte rajčata čerstvá, použijte loupaná rajčata z plechovky.
Chcete-li mít polévku hustší, nechte ji déle vařit na mírném plameni. Voda se odpaří, a polévka zhoustne i bez přidání jíšky.
foto: Shutterstock
Lasagne s rajčatovou omáčkou
budete potřebovat
- 1 balení těstovin lasagne
- 100 g strouhaného sýra Gruyère (nebo Ementál)
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 50 ml olivového oleje
- 300 g mletého hovězího masa
- 500 g loupaných rajčat
- oregano
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- muškátový oříšek
- 500 ml polotučného mléka
postup
Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Dejte do pánve na rozpálený oleje a 5 minut restujte. Přidejte maso, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, ochuťte oreganem, solí a pepřem a nechte na mírném ohni asi 30 minut dusit.
Máslo rozehřejte v kastrůlku, přisypte hladkou mouku, orestujte na hladkou jíšku, přilijte mléko a vymíchejte bešamelovou omáčku. Ochuťte ji špetkou strouhaného muškátového oříšku.
Zapékací mísu vymažte olejem a nalijte do ní trochu rajčatové omáčky. Přikryjte těstovinovým plátem, přidejte trochu rajčatové omáčky, bešamelu a sýra Gruyére. Opakujte tento krok, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zakončete vrstvou sýra. Pečte v troubě 25–30 minut dozlatova.
foto: Shutterstock
Ajvar s rajčaty
budete potřebovat
- 6 kg červených kapií
- 3 kg rajčat
- 1 větší lilek
- 2–3 feferonky
- 370 ml slunečnicového oleje
- 180 g cukru
- 250 ml vinného octa (6%)
- 3 lžíce soli
- 1 palička česneku
postup
Papriky, rajčata, lilek a feferonku umelte na masovém strojku.
Umletou zeleninu smíchejte s ostatními surovinami a za občasného míchání směs vařte na slabém plameni kolem 5–6 hodin (do zhoustnutí).
Naplňte směs do zavařovacích sklenic a sterilujte 20–25 při 85 °C.
Tip
Balkánskou specialitu ajvar můžete využít například jako omáčku k těstovinám nebo místo kečupu k masu, uzeninám či jako přídavek do omáček nebo polévek.