Sladká a voňavá rajčata

Sezóna rajčat je v plném proudu, a tak si můžete připravit oblíbené pochoutky z výpěstků z vlastní zahrádky nebo z čerstvých, na slunci vypěstovaných sladkých a aromatických plodů.

Rajčatová polévka

budete potřebovat

  • 1,5 kg rajčat
  • 4 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo horké vody
  • lístky čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
  • cukr podle chuti
  • olivový olej
  • smetana k podávání

 

postup

Šalotky a česnek oloupejte, nakrájejte najemno, orestujte v hrnci na olivovém oleji a osolte.

Vložte do hrnce spařená a oloupaná nakrájená rajčata, opepřete a podlijte vývarem.

Krátce povařte a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti polévku doslaďte.

Podávejte s čerstvou bazalkou a lžící sladké smetany.

 

Tipy
Pokud nemáte rajčata čerstvá, použijte loupaná rajčata z plechovky.
Chcete-li mít polévku hustší, nechte ji déle vařit na mírném plameni. Voda se odpaří, a polévka zhoustne i bez přidání jíšky.


foto: Shutterstock

Lasagne s rajčatovou omáčkou

 

budete potřebovat

  • 1 balení těstovin lasagne
  • 100 g strouhaného sýra Gruyère (nebo Ementál)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 50 ml olivového oleje
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 500 g loupaných rajčat
  • oregano
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • 500 ml polotučného mléka

 

postup

Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Dejte do pánve na rozpálený oleje a 5 minut restujte. Přidejte maso, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, ochuťte oreganem, solí a pepřem a nechte na mírném ohni asi 30 minut dusit.

Máslo rozehřejte v kastrůlku, přisypte hladkou mouku, orestujte na hladkou jíšku, přilijte mléko a vymíchejte bešamelovou omáčku. Ochuťte ji špetkou strouhaného muškátového oříšku.

Zapékací mísu vymažte olejem a nalijte do ní trochu rajčatové omáčky. Přikryjte těstovinovým plátem, přidejte trochu rajčatové omáčky, bešamelu a sýra Gruyére. Opakujte tento krok, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zakončete vrstvou sýra. Pečte v troubě 25–30 minut dozlatova.

 


foto: Shutterstock

Ajvar s rajčaty

 

budete potřebovat

  • 6 kg červených kapií
  • 3 kg rajčat
  • 1 větší lilek
  • 2–3 feferonky
  • 370 ml slunečnicového oleje
  • 180 g cukru
  • 250 ml vinného octa (6%)
  • 3 lžíce soli
  • 1 palička česneku

 

postup

Papriky, rajčata, lilek a feferonku umelte na masovém strojku.

Umletou zeleninu smíchejte s ostatními surovinami a za občasného míchání směs vařte na slabém plameni kolem 5–6 hodin (do zhoustnutí).

Naplňte směs do zavařovacích sklenic a sterilujte 20–25 při 85 °C.

 

Tip
Balkánskou specialitu ajvar můžete využít například jako omáčku k těstovinám nebo místo kečupu k masu, uzeninám či jako přídavek do omáček nebo polévek.


text: red., foto: Shutterstock

Další články

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

K výhodám narcisů patří poměrně snadné pěstování. Jsou méně náročné než tulipány, nemusíte je pravidelně přesazovat do dobře vyhnojené půdy, stačí jednou za tři až čtyři roky. Méně tvoří dceřiné cibule ani nejsou tak citlivé na kvalitu zeminy. Lépe se hodí zejména do vlhčích míst s vyšší hladinou spodní vody, kde ostatní cibuloviny hnijí. Neohrožují je tolik ani virózy.

Celý článek

Sami uprostřed přírody

Sami uprostřed přírody

Když koupili pozemek pod lesem, postavili v nejvyšším místě na stráni lavičku. Spali pod širákem a říkali si, že jednou tu bude stát jejich chalupa.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.