Zdravé zeleninové saláty
Salát s cherry rajčátky a restovaným sýrem tofu
Na salát:
- 300 g přírodního tofu
- 400 g mladých salátových lístků (polníčku, špenátu, kadeřavého či ledového salátu apod.)
- 200 g cherry rajčátek
- 200 g salátové okurky
- 1 lžíce olivového oleje na opečení tofu
Na marinádu a dresink:
- 5 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce medu
- 2 utřené stroužky česneku
- 1 lžička rýžového (nebo vinného) octa
- 1 lžička sezamového oleje
- 1/2 lžičky pálivé papriky (nebo podle chuti)
- sůl
Připravte si marinádu (a zároveň dresink na salát) – v misce smíchejte sójovou omáčku s medem, utřeným česnekem, rýžovým octem, sezamovým olejem a pálivou paprikou. Dobře promíchejte a podle chuti dosolte. Přírodní tofu nakrájejte na kostky a vložte na 5 minut do marinády. Poté ho vyndejte a na papírovém ubrousku lehce osušte. Do mísy vložte salátové lístky (můžete je natrhat na menší kusy), přidejte omytá a přepůlená cherry rajčátka a okurku nakrájenou na tenké plátky. Lehce promíchejte. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a marinované kostky tofu na něm krátce orestujte. Přidejte ho k salátu, zakápněte dresinkem a podávejte.
Salát s cherry rajčátky, sýrem feta a červenou cibulí
Na salát:
- 300 g čerstvých salátových listů
- 200 g cherry rajčátek
- 200 g červené papriky
- 200 g salátové okurky
- 1 červená cibule
- 1 lžička sezamových semínek
- 300 g sýra feta
Na zálivku:
- 60 ml vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky medu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na zálivku smíchejte vinný ocet s olivovým olejem a medem, podle chuti přisolte a přidejte čerstvě mletý pepř. Salátové listy natrhejte, dejte do mísy, přidejte cherry rajčátka překrojená napůl, papriku nakrájenou na tenké proužky, okurku na plátky a najemno nakrájenou červenou cibuli. Salát promíchejte a posypte sezamovými semínky. Sýr feta nakrájejte na kostky nebo rozdrobte, přidejte k salátu, vše pokapejte dresinkem a podávejte.