Zelné dobroty s tradicí

Inspirujte se starými dobrými recepty na pokrmy, které chutnaly už našim předkům. Měli je tak rádi, že je dovedli k dokonalosti. Tak proč je nevyzkoušet.


Slezský bigos

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g hovězího masa
  • 500 g vepřového masa
  • 300 g kuřete nebo krůty
  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 4 cibule
  • 1 šálek sušených hub
  • 2 lžíce sádla
  • 500 g kysaného zelí
  • bobkový list
  • ocet, cukr, sůl a kmín
  • 100 g slaniny
  • sůl, mletý pepř
  • 1–2 nožičky oblíbené klobásy

1 Maso nakrájejte na kostky, pokrájejte hlávku zelí a všechnu cibuli. Namočte houby. Jednu cibuli zpěňte na lžíci sádla a na ní dejte dusit kysané zelí s bobkovým listem. V dalším kastrolu zpěňte na druhé lžíci sádla druhou cibuli. Zalijte hrnkem vody, přidejte ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dejte také dusit.

2 Ve třetím kastrolu na sucho osmahněte slaninu, přidejte zbylé dvě cibule a trochu sádla. Pak vložte hovězí maso a opečte ho. Okořeňte kmínem a přilijte houby i s tekutinou. Přikryté duste asi půl hodiny, přidejte vepřové, až se zatáhne, pak drůbeží maso. Okořeňte a osolte podle vlastní chuti.

3 Pomalu duste do změknutí, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimíchejte do hotového masa a do masové směsi vmícháme postupně obě zelí. Podávejte s chlebem.


Slovenská kapustnica

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

  • 400 g uzených žeber
  • 2 balíčky kysaného zelí
  • 2 brambory
  • klobása
  • sušené houby
  • kmín
  • pepř, sůl, nové koření, bobkový list, majoránka, sladká paprika
  • 1 cibule
  • olej
  • 3 lžíce hladké mouky
  • mouka
  • 4 stroužky česneku

1 Uzená žebra uvařte ve vodě doměkka, uvařená je vyjměte a do uzeného vývaru dejte vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu. Přilijte vodu do 3/4 hrnce. Vše vařte doměkka, zhruba v polovině vaření přidejte houby a veškeré koření, včetně špetky soli.

2 Mezitím oberte z žeber uvařené maso a nakrájejte ho na malé kousky. Na pánvi na oleji zpěňte cibuli, orestujeme ji dozlatova a pak k ní přidejte nakrájené maso. Vše chvíli restujte a pak směs přidejte do polévky. Ještě chvíli vařte, a nakonec polévku jemně zahustěte moukou a trochou vody.

3 Vařte ještě asi 10 minut, poté stáhněte z ohně, dochuťte utřeným česnekem a podle chuti přisolte. Podávejte s čerstvým chlebem.


Dušené kysané zelí s uzeným masem

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

  • 1 kg kysaného zelí
  • 800 g uzené krkovice s kostí
  • 2 cibule
  • 2 středně velké brambory
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • sůl
  • pepř

1 Do velkého (pětilitrového) hrnce vložte uzené maso a zasypte ho okapaným nepropláchnutým kysaným zelím. Podlijte 100 ml vody a nechte pomalu společně dusit, dokud maso nezměkne (aspoň 1 hodinu).

2 Na sádle osmažte nakrájenou cibuli dozlatova. Měkké maso vyndejte z hrnce a nechte vychladnout. Do měkkého zelí nastrouhejte najemno obě syrové brambory, promíchejte a nechte dusit asi 5 minut (míchejte). Přidejte usmaženou cibuli a podle chuti osolte a opepřete.

3 Maso z jedné třetiny rozkrájejte na menší kousky a přidejte je k zelí. Zbytek masa nakrájejte na plátky a položte je na hotové zelí. podávejte s bramborovými knedlíky.

 


foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek