Zeleninové i ovocné polévkové variace

Studené polévky v létě osvěží, zaženou hlad a žízeň. A když nám počasí zrovna nepřeje, přijdou k chuti i ty dobré zeleninové, které příjemně pohladí žaludek.

 

Polský chlodnik

Doba přípravy: 40 minut (+ 2 hodiny) Počet porcí: 4

  • 1 větší červená řepa
  • mladé listy řepy
  • 1 menší salátová okurka
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 250 ml kysané smetany
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 vejce
  • pepř
  • sůl

1 Omytou, neoloupanou řepu uvařte, pak ji oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Dejte do hrnce, zalijte vývarem, přidejte na malé kousky nakrájené mladé listy a nechte ještě asi 5 minut provařit. Pak nechte zcela vychladnout. Vejce uvařte natvrdo.

2 Přidejte nahrubo nastrouhanou oloupanou okurku, ředkvičky, posekaný kopr a vmíchejte smetanu. Osolte, opepřete a dejte do lednice minimálně na 2 hodiny vychladit. Polévku podávejte s vařeným vejcem.

 

 

Studená okurková polévka

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 2 salátové okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky
  • 400 ml zakysané smetany
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • citronová šťáva

1 Oloupané a nakrájené okurky rozmixujte s oloupaným a pokrájeným česnekem a bílou částí jarní cibulky. Vmíchejte zakysanou smetanu, ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a nechte v chladu asi 1 hodinu odležet.

2 Polévku podávejte posypanou nasekanou zelenou částí jarní cibulky.

 

 


Španělské gazpacho

Doba přípravy: 20 minut (+ 2 hodiny) Počet porcí: 4

  • 1,5 kg zralých kulatých rajčat
  • 2 menší salátové okurky
  • 2 zelené papriky
  • 1 masitá červená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší červená cibule
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 2 lžíce kvalitního vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé zelené bylinky podle chuti (bazalka, oregáno, tymián, petrželka)
  • krajíček světlé bagety k zahuštění

1 Do vyššího hrnce nakrájejte omytá rajčata, okurky a papriky. Česnek nakrájejte na tenké plátky a cibuli na malé kostičky. Přidáme olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř a vybrané čerstvé bylinky. Vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.

2 Podle potřeby (pokud je polévka příliš řídká) přidejte krajíček bagety a znovu rozmixujte dohladka. Před podáváním nechte polévku odpočinout nejméně 2 hodiny v chladničce.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek