Zelenina, která má říz

Ředkvičky jak je možná neznáte.

Ředkvičky na másle

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 2

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce másla
  • sůl podle chuti

 

1 Na mírném plameni rozpusťte máslo, osolte a přidejte na dílky pokrájené ředkvičky. Restujte 10 minut. Přidejte plamen a restujte dalších asi 5 minut, než ředkvičky zhnědnou.

2 Získáte tak uvnitř měkkou a na povrchu křupavou dobrotu, vhodnou například jako přílohu k masu.

 

 

foto: Shutterstock

Okroška – studená polévka

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 1 salátová okurka
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 l kefíru
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 svazky ředkviček
  • 200 g šunky
  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 4 brambory
  • 6 vajec
  • ocet
  • sůl, pepř

 

1 Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ředkvičky očistěte a nakrájejte, šunku také nakrájejte na kostičky. Mléko rozšlehejte s majonézou a přidejte trochu vody. Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky.

2 Do hrnce dejte vejce, brambory, okurku, cibuli, šunku a ředkvičky. Vše zalijte připraveným kefírem, přidejte sůl, pepř, trochu octa a nakrájený kopr. Polévku nechte vychladit v lednici.

 

 

foto: Shutterstock

Cottage sýr s ředkvičkami

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 2 stroužky česneku
  • 250 g sýru cottage
  • sůl
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá pažitka
  • pečivo k podávání

 

1 Česnek prolisujte a vmíchejte do cottage sýra. Podle chuti dosolte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na středně silné plátky.

2 Na čerstvé pečivo namažte utřený cottage sýr s česnekem a poklaďte jej ředkvičkami. Nakonec posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou. Podávejte jako chutnou a zdravou svačinku nebo lehkou večeři.

 

 

foto: Shutterstock

Brokolicový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 2

  • 1 brokolice
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g rukoly
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

 

1 Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte brokolici na pařák, osolte, vložte do hrnce s trochou vody a krátce, 7–10 minut, povařte v páře. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, cibulku na kolečka. Vše dejte do mísy a přidejte opláchnuté lístky rukoly.

2 Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete a nalijte na salát. Zálivku také můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami. Promíchejte a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.