foto: Shutterstock
Zelenina, která má říz
Ředkvičky na másle
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 2
- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce másla
- sůl podle chuti
1 Na mírném plameni rozpusťte máslo, osolte a přidejte na dílky pokrájené ředkvičky. Restujte 10 minut. Přidejte plamen a restujte dalších asi 5 minut, než ředkvičky zhnědnou.
2 Získáte tak uvnitř měkkou a na povrchu křupavou dobrotu, vhodnou například jako přílohu k masu.
foto: Shutterstock
Okroška – studená polévka
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4
- 1 salátová okurka
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 l kefíru
- 1 svazek čerstvého kopru
- 2 svazky ředkviček
- 200 g šunky
- 3 polévkové lžíce majonézy
- 4 brambory
- 6 vajec
- ocet
- sůl, pepř
1 Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ředkvičky očistěte a nakrájejte, šunku také nakrájejte na kostičky. Mléko rozšlehejte s majonézou a přidejte trochu vody. Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky.
2 Do hrnce dejte vejce, brambory, okurku, cibuli, šunku a ředkvičky. Vše zalijte připraveným kefírem, přidejte sůl, pepř, trochu octa a nakrájený kopr. Polévku nechte vychladit v lednici.
foto: Shutterstock
Cottage sýr s ředkvičkami
Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4
- 2 stroužky česneku
- 250 g sýru cottage
- sůl
- 1 svazek ředkviček
- čerstvá pažitka
- pečivo k podávání
1 Česnek prolisujte a vmíchejte do cottage sýra. Podle chuti dosolte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na středně silné plátky.
2 Na čerstvé pečivo namažte utřený cottage sýr s česnekem a poklaďte jej ředkvičkami. Nakonec posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou. Podávejte jako chutnou a zdravou svačinku nebo lehkou večeři.
foto: Shutterstock
Brokolicový salát s ředkvičkami
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 2
- 1 brokolice
- 1 svazek ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 100 g rukoly
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky podle chuti
1 Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte brokolici na pařák, osolte, vložte do hrnce s trochou vody a krátce, 7–10 minut, povařte v páře. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, cibulku na kolečka. Vše dejte do mísy a přidejte opláchnuté lístky rukoly.
2 Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete a nalijte na salát. Zálivku také můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami. Promíchejte a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.