foto: Shutterstock

Zelenina, která má říz

Ředkvičky jak je možná neznáte.

Ředkvičky na másle

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 2

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce másla
  • sůl podle chuti

 

1 Na mírném plameni rozpusťte máslo, osolte a přidejte na dílky pokrájené ředkvičky. Restujte 10 minut. Přidejte plamen a restujte dalších asi 5 minut, než ředkvičky zhnědnou.

2 Získáte tak uvnitř měkkou a na povrchu křupavou dobrotu, vhodnou například jako přílohu k masu.

 

 

foto: Shutterstock

Okroška – studená polévka

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 1 salátová okurka
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 l kefíru
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 svazky ředkviček
  • 200 g šunky
  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 4 brambory
  • 6 vajec
  • ocet
  • sůl, pepř

 

1 Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ředkvičky očistěte a nakrájejte, šunku také nakrájejte na kostičky. Mléko rozšlehejte s majonézou a přidejte trochu vody. Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky.

2 Do hrnce dejte vejce, brambory, okurku, cibuli, šunku a ředkvičky. Vše zalijte připraveným kefírem, přidejte sůl, pepř, trochu octa a nakrájený kopr. Polévku nechte vychladit v lednici.

 

 

foto: Shutterstock

Cottage sýr s ředkvičkami

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 2 stroužky česneku
  • 250 g sýru cottage
  • sůl
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá pažitka
  • pečivo k podávání

 

1 Česnek prolisujte a vmíchejte do cottage sýra. Podle chuti dosolte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na středně silné plátky.

2 Na čerstvé pečivo namažte utřený cottage sýr s česnekem a poklaďte jej ředkvičkami. Nakonec posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou. Podávejte jako chutnou a zdravou svačinku nebo lehkou večeři.

 

 

foto: Shutterstock

Brokolicový salát s ředkvičkami

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 2

  • 1 brokolice
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g rukoly
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

 

1 Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte brokolici na pařák, osolte, vložte do hrnce s trochou vody a krátce, 7–10 minut, povařte v páře. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, cibulku na kolečka. Vše dejte do mísy a přidejte opláchnuté lístky rukoly.

2 Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete a nalijte na salát. Zálivku také můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami. Promíchejte a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek