Zdravé jahodové dezerty

Osvěžte se čerstvou chutí jahodových dezertů. Nejen, že jahody báječně chutnají, ale navíc jsou i skvělým zdrojem přírodního vitaminu C, organických kyselin a minerálních látek.

 

Roláda s jahodami a tvarohem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečicího papíru

Na náplň:

  • 450 g tvarohu (v kostce)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • cukr moučka na posypání

 

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přimíchejte mouku. Z bílků ušlehejte nepříliš pevný sníh, po lžičkách do něj přidávejte vodu a dále šlehejte. Jakmile je tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Plech potáhněte pečicím papírem, ten pomažte olejem a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pečte 10 minut v troubě na 170 °C.

2 Upečený korpus položte papírem vzhůru na lehce navlhčenou utěrku a papír stáhněte. Piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Vychladlý korpus opatrně rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte pokrájenými jahodami a potřete druhou částí tvarohu. Roládu pevně zaviňte a lehce poprašte cukrem.

 

 

 

Jahodové tiramisu

Doba přípravy: 30 minut + 8 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 300 ml jahodového džemu
  • 120 ml pomerančového likéru Cointreau
  • 80 ml pomerančové šťávy
  • 450 g mascarpone
  • 320 ml smetany ke šlehání
  • 60 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 52 cukrářských piškotů
  • 700 g čerstvých jahod

 

1 V misce smíchejte džem, 50 ml Cointreau a pomerančovou šťávu. Mascarpone rozmíchejte se 40 ml Cointreau. Smetanu ušlehejte dotuha, pak k ní přimíchejte cukr, vanilkový extrakt, zbylých 30 ml Cointreau a nakonec ji vmíchejte k mascarpone. Čtvrtinou směsi s džemem vymažte skleněnou mísu o rozměrech 32 x 22 x 5 cm. Na džem naaranžujte část piškotů, aby zcela zakryly dno. Na ně rozprostřete druhou čtvrtinu směsi s džemem a zhruba polovinu ochuceného mascarpone.

2 Na mascarpone pečlivě – jednu vedle druhé – vyskládejte polovinu jahod. Potřete je třetí čtvrtinou džemové směsi, navrch rozdělte zbývající piškoty, potřete je zbylou čtvrtinou směsi s džemem a vše zakryjte zbylým mascarpone. Dejte na 8 hodin chladit. Podávejte ozdobené zbylými pokrájenými jahodami.

 

 

Jahodový cheesecake

Doba přípravy: 40 minut + 5 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 150 g máslových sušenek
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 500 g krémového sýra
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky želatiny v prášku
  • 50 ml vařící vody
  • 500 g jahod
  • 1 balíček červeného želé

1 Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozehřátým máslem. Směs nasypte na dno formy a důkladně upěchujte. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice.

2 Krémový sýr, smetanu, cukr a žloutky vyšlehejte dohladka. Želatinu rozmíchejte ve vroucí vodě, přidejte do sýrové směsi a ještě asi minutu šlehejte. Směs nalijte na sušenkový základ nechte v chladu nejméně 4 hodiny ztuhnout. Jahody překrájejte napůl a uspořádejte je na ztuhlý povrch cheesecaku. Červené želé připravte podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte tuhnout asi 3 hodiny v lednici nebo 1 hodinu v mrazničce.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.