Zdravé jahodové dezerty

Osvěžte se čerstvou chutí jahodových dezertů. Nejen, že jahody báječně chutnají, ale navíc jsou i skvělým zdrojem přírodního vitaminu C, organických kyselin a minerálních látek.

 

Roláda s jahodami a tvarohem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečicího papíru

Na náplň:

  • 450 g tvarohu (v kostce)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • cukr moučka na posypání

 

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přimíchejte mouku. Z bílků ušlehejte nepříliš pevný sníh, po lžičkách do něj přidávejte vodu a dále šlehejte. Jakmile je tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Plech potáhněte pečicím papírem, ten pomažte olejem a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pečte 10 minut v troubě na 170 °C.

2 Upečený korpus položte papírem vzhůru na lehce navlhčenou utěrku a papír stáhněte. Piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Vychladlý korpus opatrně rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte pokrájenými jahodami a potřete druhou částí tvarohu. Roládu pevně zaviňte a lehce poprašte cukrem.

 

 

 

Jahodové tiramisu

Doba přípravy: 30 minut + 8 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 300 ml jahodového džemu
  • 120 ml pomerančového likéru Cointreau
  • 80 ml pomerančové šťávy
  • 450 g mascarpone
  • 320 ml smetany ke šlehání
  • 60 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 52 cukrářských piškotů
  • 700 g čerstvých jahod

 

1 V misce smíchejte džem, 50 ml Cointreau a pomerančovou šťávu. Mascarpone rozmíchejte se 40 ml Cointreau. Smetanu ušlehejte dotuha, pak k ní přimíchejte cukr, vanilkový extrakt, zbylých 30 ml Cointreau a nakonec ji vmíchejte k mascarpone. Čtvrtinou směsi s džemem vymažte skleněnou mísu o rozměrech 32 x 22 x 5 cm. Na džem naaranžujte část piškotů, aby zcela zakryly dno. Na ně rozprostřete druhou čtvrtinu směsi s džemem a zhruba polovinu ochuceného mascarpone.

2 Na mascarpone pečlivě – jednu vedle druhé – vyskládejte polovinu jahod. Potřete je třetí čtvrtinou džemové směsi, navrch rozdělte zbývající piškoty, potřete je zbylou čtvrtinou směsi s džemem a vše zakryjte zbylým mascarpone. Dejte na 8 hodin chladit. Podávejte ozdobené zbylými pokrájenými jahodami.

 

 

Jahodový cheesecake

Doba přípravy: 40 minut + 5 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 150 g máslových sušenek
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 500 g krémového sýra
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky želatiny v prášku
  • 50 ml vařící vody
  • 500 g jahod
  • 1 balíček červeného želé

1 Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozehřátým máslem. Směs nasypte na dno formy a důkladně upěchujte. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice.

2 Krémový sýr, smetanu, cukr a žloutky vyšlehejte dohladka. Želatinu rozmíchejte ve vroucí vodě, přidejte do sýrové směsi a ještě asi minutu šlehejte. Směs nalijte na sušenkový základ nechte v chladu nejméně 4 hodiny ztuhnout. Jahody překrájejte napůl a uspořádejte je na ztuhlý povrch cheesecaku. Červené želé připravte podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte tuhnout asi 3 hodiny v lednici nebo 1 hodinu v mrazničce.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek