Zchlaďte se ovocným drinkem!

Není lepší osvěžení než čerstvá ovocná limonáda. Připravte si ji z vlastního ovoce, bez barviv a konzervantů, lahodnou a plnou vitaminů.

Broskvová limonáda s mátou

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 3 velké broskve + na ozdobení
  • 5 citronů
  • 1,75 l vychlazené vody
  • máta
  • led

Do kastrůlku nasypte cukr a přilijte 250 ml vody. Dejte na sporák a na mírném plameni zahřívejte a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Broskve oloupejte (můžete je předem naříznout, spařit vroucí vodou a pak prudce ochladit – půjde to lépe), nakrájejte a rozmixujte. Pyré pak ve větším skleněném džbánu smíchejte s připraveným cukrovým sirupem, dolijte vychlazenou vodou, přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Nakonec přidejte zbylou broskev nakrájenou na dílky, led a snítku čerstvé máty a můžete podávat ve sklenici ozdobené dílkem broskve.

 

 


Jahodová limonáda s limetkou

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 600 g čerstvých jahod + na ozdobení
  • 4 větší citrony
  • 1 limetka
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta
Cukr smíchejte v menším hrnci s jedním šálkem vody a pomalu přiveďte k varu. Za občasného promíchání nechte cukr zcela rozpustit. Sejměte z ohně a nechte vychladnout. 400 g jahod očistěte a rozmixujte. Přidejte je k cukrovému rozvaru a promíchejte. Přelijte do většího džbánu nebo karafy, přilijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, 1,5 l vychlazené vody, přidejte 200 g jahod nakrájených na plátky a omytou limetku nakrájenou na tenká kolečka a dobře zamíchejte. Podávejte s ledem a lístky čerstvé máty.

 


TIPy
Množství vody v limonádě dávkujte podle své chuti – pokud máte raději méně sladkou či chuťově výraznou, dejte vody méně; a naopak.
Místo obyčejné vody můžete použít perlivou.



Osvěžující malinová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 400 g čerstvých malin
  • 6 středně velkých citronů
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta

Nejprve si připravte sirup – svařte cukr s šálkem vody, dokud se úplně nerozpustí. Pak ho nechte vychladnout. Ze 300 g malin udělejte s pomocí mixéru pyré a pak ho ještě propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili semínek. Vychladlý sirup a malinové pyré dejte do džbánu, přilijte 1,5 l vychlazené vody a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a promíchejte. Nakonec do limonády přidejte zbylé celé maliny. Podávejte s ledem a lístečky máty.

 

 


Domácí morušková limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 800 g čerstvých morušek
  • 2 větší citrony
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta

Cukr na mírném plameni svařte s šálkem vody a nechte vychladnout. 700 g morušek rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko. Do většího džbánu nalijte vychladlý cukrový rozvar, přidejte moruškové pyré, šťávu z jednoho citronu a přilijte 1,5 l vychlazené vody. Přidejte zbylé celé morušky, led, dobře omytý citron nakrájený na tenké plátky a zamíchejte. Podávejte se snítkou máty.

 

 


Mátovo-ostružinová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 500 g čerstvých ostružin
  • 1 hrst čerstvých mátových lístků
  • 2 větší citrony
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta k podávání

Cukr nasypte do kastrůlku, přilijte šálek vody a dejte na mírný plamen rozpustit. Nechte přejít varem, stáhněte z ohně a přidejte hrst rozmačkaných mátových listů. Zamíchejte a dejte sirup vychladnout. 400 g ostružin rozmixujte a vzniklé pyré propasírujte přes jemné síto. Vychladlý mátový sirup přeceďte do většího skleněného džbánu, přidejte ostružinové pyré, šťávu z jednoho citronu a 1,5 l vychlazené vody a promíchejte. Podávejte s ledem, lístky čerstvé máty a kolečkem citronu.

 

 


Čerstvá rybízová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 350 g cukru
  • 600 g čerstvého rybízu
  • 2 citrony
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led

Cukr dejte do kastrůlku s šálkem vody, zahřejte a nechte přejít varem, dokud se cukr nerozpustí. Dejte vychladnout. Rybíz zbavte stopek a operte ho. Odšťavněte ho nebo rozmixujte a propasírujte přes sítko vyložené plátnem. Do větší nádoby nalijte vychladlý sirup, přilijte rybízovou šťávu a čerstvě vymačkanou šťávu ze 2 citronů a zamíchejte. Podávejte s ledem.

 

 


Lahodná višňová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 450 g cukru
  • 1,5 kg čerstvých višní
  • 4 citrony
  • asi 1,5 l vychlazené vody
  • led

Cukr svařte na mírném ohni se dvěma šálky vody, dokud se nerozpustí. Vzniklý sirup nechte vychladnout. Višně omyjte, vypeckujte, rozmixujte a přeceďte přes síto vyložené plátnem. Višňovou šťávu nalijte do větší nádoby, přilijte sirup a citronovou šťávu a dobře promíchejte. Přilijte vychlazenou vodu – množství zvolte podle chuti. Podávejte s kostkami ledu.


Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek