Zchlaďte se ovocným drinkem!

Není lepší osvěžení než čerstvá ovocná limonáda. Připravte si ji z vlastního ovoce, bez barviv a konzervantů, lahodnou a plnou vitaminů.

Broskvová limonáda s mátou

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 3 velké broskve + na ozdobení
  • 5 citronů
  • 1,75 l vychlazené vody
  • máta
  • led

Do kastrůlku nasypte cukr a přilijte 250 ml vody. Dejte na sporák a na mírném plameni zahřívejte a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Broskve oloupejte (můžete je předem naříznout, spařit vroucí vodou a pak prudce ochladit – půjde to lépe), nakrájejte a rozmixujte. Pyré pak ve větším skleněném džbánu smíchejte s připraveným cukrovým sirupem, dolijte vychlazenou vodou, přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Nakonec přidejte zbylou broskev nakrájenou na dílky, led a snítku čerstvé máty a můžete podávat ve sklenici ozdobené dílkem broskve.

 

 


Jahodová limonáda s limetkou

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 600 g čerstvých jahod + na ozdobení
  • 4 větší citrony
  • 1 limetka
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta
Cukr smíchejte v menším hrnci s jedním šálkem vody a pomalu přiveďte k varu. Za občasného promíchání nechte cukr zcela rozpustit. Sejměte z ohně a nechte vychladnout. 400 g jahod očistěte a rozmixujte. Přidejte je k cukrovému rozvaru a promíchejte. Přelijte do většího džbánu nebo karafy, přilijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, 1,5 l vychlazené vody, přidejte 200 g jahod nakrájených na plátky a omytou limetku nakrájenou na tenká kolečka a dobře zamíchejte. Podávejte s ledem a lístky čerstvé máty.

 


TIPy
Množství vody v limonádě dávkujte podle své chuti – pokud máte raději méně sladkou či chuťově výraznou, dejte vody méně; a naopak.
Místo obyčejné vody můžete použít perlivou.



Osvěžující malinová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 400 g čerstvých malin
  • 6 středně velkých citronů
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta

Nejprve si připravte sirup – svařte cukr s šálkem vody, dokud se úplně nerozpustí. Pak ho nechte vychladnout. Ze 300 g malin udělejte s pomocí mixéru pyré a pak ho ještě propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili semínek. Vychladlý sirup a malinové pyré dejte do džbánu, přilijte 1,5 l vychlazené vody a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a promíchejte. Nakonec do limonády přidejte zbylé celé maliny. Podávejte s ledem a lístečky máty.

 

 


Domácí morušková limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 800 g čerstvých morušek
  • 2 větší citrony
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta

Cukr na mírném plameni svařte s šálkem vody a nechte vychladnout. 700 g morušek rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko. Do většího džbánu nalijte vychladlý cukrový rozvar, přidejte moruškové pyré, šťávu z jednoho citronu a přilijte 1,5 l vychlazené vody. Přidejte zbylé celé morušky, led, dobře omytý citron nakrájený na tenké plátky a zamíchejte. Podávejte se snítkou máty.

 

 


Mátovo-ostružinová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cukru
  • 500 g čerstvých ostružin
  • 1 hrst čerstvých mátových lístků
  • 2 větší citrony
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led
  • máta k podávání

Cukr nasypte do kastrůlku, přilijte šálek vody a dejte na mírný plamen rozpustit. Nechte přejít varem, stáhněte z ohně a přidejte hrst rozmačkaných mátových listů. Zamíchejte a dejte sirup vychladnout. 400 g ostružin rozmixujte a vzniklé pyré propasírujte přes jemné síto. Vychladlý mátový sirup přeceďte do většího skleněného džbánu, přidejte ostružinové pyré, šťávu z jednoho citronu a 1,5 l vychlazené vody a promíchejte. Podávejte s ledem, lístky čerstvé máty a kolečkem citronu.

 

 


Čerstvá rybízová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 350 g cukru
  • 600 g čerstvého rybízu
  • 2 citrony
  • 1,75 l vychlazené vody
  • led

Cukr dejte do kastrůlku s šálkem vody, zahřejte a nechte přejít varem, dokud se cukr nerozpustí. Dejte vychladnout. Rybíz zbavte stopek a operte ho. Odšťavněte ho nebo rozmixujte a propasírujte přes sítko vyložené plátnem. Do větší nádoby nalijte vychladlý sirup, přilijte rybízovou šťávu a čerstvě vymačkanou šťávu ze 2 citronů a zamíchejte. Podávejte s ledem.

 

 


Lahodná višňová limonáda

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 450 g cukru
  • 1,5 kg čerstvých višní
  • 4 citrony
  • asi 1,5 l vychlazené vody
  • led

Cukr svařte na mírném ohni se dvěma šálky vody, dokud se nerozpustí. Vzniklý sirup nechte vychladnout. Višně omyjte, vypeckujte, rozmixujte a přeceďte přes síto vyložené plátnem. Višňovou šťávu nalijte do větší nádoby, přilijte sirup a citronovou šťávu a dobře promíchejte. Přilijte vychlazenou vodu – množství zvolte podle chuti. Podávejte s kostkami ledu.


Další články