Zavařujeme červené ovoce

Jahody, třešně, višně, rybíz… nevíte, co s letošní úrodou červeného ovoce? Připravte si z něj výborné domácí zavařeniny, které vám v zimě přijdou k chuti.

Rybíz jako brusinky

Budete potřebovat

  • 1 kg červeného rybízu
  • 250 ml vody
  • 250 ml octa
  • 150 ml vody
  • 650 g cukru
  • několik celých hřebíčků
  • kousek celé skořice

Odstopkovaný a propláchnutý rybíz spařte nálevem z vody a octa a sceďte. Do hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte cukr, koření a rybíz, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Ještě horký rybíz plňte do čistých vyhřátých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 


Jahody v cukru

Budete potřebovat

  • 1 kg jahod
  • 300 g pískového cukru

Očištěné jahody v hrnci prosypte jemným cukrem a nechte 12 hodin odležet. Druhý den ovoce naplňte do sklenic, uzavřete a sterilujte 10 minut při 80 °C.

 

Višně v cukru

Budete potřebovat

  • 1 kg dobře vyzrálých višní
  • 1 kg cukru
  • hnědý rum podle chuti

Omyté a vypeckované višně vkládejte do sklenic a prosypávejte cukrem. Trochu je ve sklenici smáčkněte, aby se jich co nejvíce vešlo a příliš pak neplavaly. Podle chuti můžete přidat do každé sklenice trochu hnědého rumu. Zavíčkujte a sterilujte 15 minut při 80 °C.

 


Třešňový džem s medem

Budete potřebovat

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 350 g medu
  • pomůcku k želírování 3:1
  • 50–100 ml vody
  • 1 lžíci vanilkového cukru

Vypeckované třešně v hrnci podlijte vodou a rozvařte (nebo je nevařte, syrové rozmixujte a zahřejte). Smíchejte 1 lžíci cukru s přípravkem na želírování. Směs vsypte do horkého ovoce a 5 minut povařte. V poslední minutě přidejte med. Zda je džem dost hustý zjistíte, když dáte jednu lžičku džemu na talířek a necháte vychladnout. Horký džem naplňte do připravených čistých sklenic. Uzavřete, na chvíli otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek