Yzop lékařský

Hyssopus officinalis

Do střední Evropy jej z Itálie přinesli v 10. Století benediktinští mniši, kteří jej používali k ochucování likérů. Nejen, že má výraznou chuť, ale i léčivé účinky, a tak by neměl chybět ani na vaší zahrádce.

Vytrvalý stálezelený keřík s větvenými stonky, až 60 cm vysoký, s dlouhými úzkými vonnými listy s chlupy a olejovými žlázkami. Na podzim kvete přesleny modrých, růžových, purpurových nebo bílých květů.

Pěstování:
Pěstujte na přímém slunci v dobře propustné lehké půdě. Vysévejte na jaře pod sklo, počátkem léta odebírejte řízky nebo na jaře či na podzim oddělky.

Užívané části:
Čerstvé listy kdykoli; kvetoucí vrcholky čerstvé nebo sušené na slunci.

 

Konzervování:
Mladé listy a kvetoucí vrcholky se suší.

Pro vůni:
Květy a listy – přidávají se do směsí potpourri.

Pro ozdobu:
Rostlina se pěstuje jako lemový živý plot (bordura) na okrajích záhonů.

V domácnosti:
Pěstuje se blízko zelí pro odpuzení bělásků zelných.

Pro léčení:
Kvetoucí vrcholky – nálev se užívá jako čaj při krčních a plicních obtížích, bronchiálním kataru, špatném trávení a nechutenství.
Listy – jako obklady při léčení ran a podlitin.

V kuchyni:
Květy – přidávají se do salátů
Listy – v malém množství pomáhají trávit tučná masa, přidávají se ke zvěřině, skopovému, k luštěninám, do zeleninových polévek.
Pozor, nesmí se používat v době těhotenství!


Jak využít yzop

Udělejte si z něj léčivý sirup nebo čaj, anebo si jej přidejte do jídla jako aromatické koření. Přinášíme několik tipů.

Yzopový sirup
5 lžic nasekané natě yzopu a 2 lžíce mletého semene fenyklu dejte do 500 ml vody, přiveďte k varu a nechte přikryté vychladnout. Sceďte, přidejte 250 g medu, mírně ohřejte a promíchejte. Užívejte pětkrát denně po lžíci po jídle při kašli a na celkové posílení organismu. Užívejte jen několik dní a dávky nepřekračujte.

 


Čaj z yzopu

1 lžičku sušeného yzopu zalijte šálkem vody, přiveďte k varu, odstavte, nechte 5 minut louhovat a pak sceďte. Podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při kašli, astmatických potížích a dně. Bývá častou součástí tzv. prsních čajových směsí. Zevně se užívá jako kloktadlo při zánětu hrtanu a mandlí.

 

Čočková polévka s yzopem
2 lžíce olivového oleje, 3 mrkve, 2 šálky červené čočky, 2 l vývaru, ½ šálku čerstvého koriandru, 1 stroužek česneku, 1,5 lžičky mletého kmínu, 1 lžička yzopu, 1 cibule, 1 bobkový list

V hrnci na olivovém oleji osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky. Přidejte lisovaný stroužek česneku a mrkev nakrájenou na kousky. Míchejte, dokud cibule nebude zlatá a zelenina zkaramelizovaná. Přidejte červenou čočku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak teplotu snižte, přidejte ¼ šálku čerstvého nasekaného koriandru, kmín, yzop a bobkový list. Hrnec přiklopte pokličkou a pozvolna vařte doměkka. Podávejte s čerstvým chlebem.

 

Bylinkový ocet s yzopem a šalvějí

5 kuliček jalovce, 1 snítka yzopu, ½ lžičky koriandru, vinný ocet, 1 snítka šalvěje, 1 snítka saturejky

Do čisté sklenice vložte lýkem svázané snítky bylinek, zalijte vinným octem a nechte 2 týdny uležet. Ocet získá příjemné aroma, bylinky i koření pak můžete vyndat. Můžete ho také využít jako kuchyňskou dekoraci nebo originální dárek.

 

Zeleninové rizoto s yzopem

1 lžíce másla, 100 g strouhaného parmazánu, 300 g rýže, 1 cibule, 100 ml bílého vína, mletý černý pepř, sůl, 300 ml zeleninového vývaru, pórek, 4 snítky yzopu, 1 hrst petrželky, 200 g mraženého hrášku, 1 lžíce oleje, 4 cukety, 250 ml rajčatového protlaku

Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte na oleji a na másle, přidejte na kolečka nakrájenou cuketu a pórek, propláchnutou rýži a za častého míchání osmažte. Směs podlijte vínem a nechte vydusit, vmíchejte rajčatové pyré, osolte, opepřete a za občasného podlévání vývarem duste, dokud rýže nezměkne. Než stáhnete rizoto z plotny, vmíchejte mražený hrášek, nasekané lístky yzopu a ještě asi 5 minut duste. Na talíři ozdobte nasekanou petrželkou a posypejte strouhaným parmazánem.

 


Text: mik; foto: Thinkstock.cz a Shutterstock

Další články

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Nespavost postihuje značnou část lidí. Způsobena může být různými faktory – od stresu až po nevhodně vybavenou ložnici. Nabízí se přitom různé tipy, které vám pomohou lépe usínat a nebudit se v noci. Pojďme se na ně podívat blíže. Celý článek

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Celý článek

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Máte už dost zimy? Aktuální vydání časopisu Rozmarýna vám umožní naplno si užít jaro. Najdete v něm rozmanité návody a tipy pro jarní tvoření i nápady, jak využít jarní bylinky pro výrobu sirupů, zdravých pokrmů, a dokonce i dekorací a doplňků. Užijte si jaro s Rozmarýnou!

Celý článek