Vitaminy ve sklenicích

Sladké zavařeniny či nakládaná zelenina obohatí váš jídelníček o cenné vitaminy.


Kořeněné dýňové pyré

Doba přípravy: 40 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g dýně
  • špetka mletého skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření

 

1 Na pánvi osmahněte na oleji oloupanou a na kostky nakrájenou dýni zbavenou semen a orestujte. Podlijte troškou horké vody, zmírněte plamen a nechte dusit, dokud nebude dýně měkká.

2 Dýni dejte do mixéru a rozmixujte se zbylým kořením. Přendejte ho do sklenice a buď uchovávejte v lednici, kde vydrží asi 2 týdny, nebo ho zasterilujte (20 minut při 80 °C). Pyré můžete využít při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

 

 

Nakládaná řepa s česnekem

Doba přípravy: 45 minut

  • 500 ml vody
  • 125 ml octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 750 g červené řepy
  • 6 stroužků česneku
  • čerstvý kopr

 

1 Z vody, cukru, soli a koření svařte nálev a nechte ho mírně vychladnout. Česnek oloupejte a stroužky nakrájejte na plátky. Řepu oloupejte a nakrájejte na kousky. Skládejte ji do vymytých zavařovacích skleniček a prokládejte česnekem. Do každé skleničky vložte snítku čerstvého kopru.

2 Připraveným horkým nálevem řepu ve sklenicích zalijte a uzavřete. Sterilujte 25 minut při 85 °C.

 

 

Marinované papriky v oleji

Doba přípravy: 45 minut

  • 1 kg sladkých paprik
  • čerstvá petrželová nať
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • pepř
  • 250 ml olivového oleje
  • 150 ml vinného octa

 

1 Troubu předehřejte na 230 °C. Papriky omyjte, osušte, zbavte semen a nakrájejte na čtvrtky. Rozložte je na plech potažený alobalem a pečte asi 20–30 minut, dokud nezměknou. Nechte vychladnout. Dejte do mísy, pokapejte částí olivového oleje, osolte a promíchejte.

2 Vložte je dejte do sklenic, přidejte nasekané čerstvé bylinky, pokrájené stroužky česneku a kuličky pepře podle chuti a zalijte je směsí olivového oleje a vinného octa. Uchovávejte v lednici.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…