Vitaminy ve sklenicích

Sladké zavařeniny či nakládaná zelenina obohatí váš jídelníček o cenné vitaminy.


Kořeněné dýňové pyré

Doba přípravy: 40 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g dýně
  • špetka mletého skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření

 

1 Na pánvi osmahněte na oleji oloupanou a na kostky nakrájenou dýni zbavenou semen a orestujte. Podlijte troškou horké vody, zmírněte plamen a nechte dusit, dokud nebude dýně měkká.

2 Dýni dejte do mixéru a rozmixujte se zbylým kořením. Přendejte ho do sklenice a buď uchovávejte v lednici, kde vydrží asi 2 týdny, nebo ho zasterilujte (20 minut při 80 °C). Pyré můžete využít při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

 

 

Nakládaná řepa s česnekem

Doba přípravy: 45 minut

  • 500 ml vody
  • 125 ml octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 750 g červené řepy
  • 6 stroužků česneku
  • čerstvý kopr
 

1 Z vody, cukru, soli a koření svařte nálev a nechte ho mírně vychladnout. Česnek oloupejte a stroužky nakrájejte na plátky. Řepu oloupejte a nakrájejte na kousky. Skládejte ji do vymytých zavařovacích skleniček a prokládejte česnekem. Do každé skleničky vložte snítku čerstvého kopru.

2 Připraveným horkým nálevem řepu ve sklenicích zalijte a uzavřete. Sterilujte 25 minut při 85 °C.

 

 

Marinované papriky v oleji

Doba přípravy: 45 minut

  • 1 kg sladkých paprik
  • čerstvá petrželová nať
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • pepř
  • 250 ml olivového oleje
  • 150 ml vinného octa

 

1 Troubu předehřejte na 230 °C. Papriky omyjte, osušte, zbavte semen a nakrájejte na čtvrtky. Rozložte je na plech potažený alobalem a pečte asi 20–30 minut, dokud nezměknou. Nechte vychladnout. Dejte do mísy, pokapejte částí olivového oleje, osolte a promíchejte.

2 Vložte je dejte do sklenic, přidejte nasekané čerstvé bylinky, pokrájené stroužky česneku a kuličky pepře podle chuti a zalijte je směsí olivového oleje a vinného octa. Uchovávejte v lednici.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.