Velikonoční pochutnání

Bez sladkého beránka by jarní svátky neměly tu správnou chuť, zelená polévka je elixírem zdraví a plněná vejce slaví úspěch tam, kde se koledníci snažili a přinesli domů velkou nadílku…


Zelená jarní polévka s kopřivami

Budete potřebovat

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 brambory
  • hrst mladého špenátu
  • hrst čerstvých mladých kopřiv
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml smetany

Na oleji zpěňte nasekanou cibuli a česnek a krátce orestujte. Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. pak přidejte pokrájený špenát a mladé kopřivy a ještě asi 3 minuty povařte. Stáhněte z ohně, rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec polévku zjemněte smetanou.

 


Plněná vejce

Budete potřebovat

  • 8 vařených vajec
  • 3 lžíce majonézy
  • 1/2 cibule
  • 50 g šunky
  • 2 ředkvičky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/3 červené papriky
  • čerstvý kopr nebo pažitku

Uvařená vejce rozkrojte, vyndejte žloutky a dejte je do misky. Přidejte majonézu a dobře utřete. Cibuli, ředkvičky a šunku nakrájejte na drobné kostičky a přidejte je do misky ke žloutkům s majonézou. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte půlky vajec a posypeme jemně pokrájenou červenou paprikou a pažitkou nebo koprem.

 


Vláčný šlehačkový beránek

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 350 g polohrubé mouky
  • citronová kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • moučkový cukr

Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte smetanu, mouku, šťávu a kůru z citronu a prášek do pečiva. Jemně suroviny smíchejte a vytvořte řidší těsto. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto nalijte kousek pod okraj formy, protože nabude na objemu. Pečte na 180 °C, asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek dobře propečený. Poté ho vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Nakonec beránka pocukrujte moučkovým cukrem.


Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.