Velikonoční pochutnání

Bez sladkého beránka by jarní svátky neměly tu správnou chuť, zelená polévka je elixírem zdraví a plněná vejce slaví úspěch tam, kde se koledníci snažili a přinesli domů velkou nadílku…


Zelená jarní polévka s kopřivami

Budete potřebovat

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 brambory
  • hrst mladého špenátu
  • hrst čerstvých mladých kopřiv
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml smetany

Na oleji zpěňte nasekanou cibuli a česnek a krátce orestujte. Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. pak přidejte pokrájený špenát a mladé kopřivy a ještě asi 3 minuty povařte. Stáhněte z ohně, rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec polévku zjemněte smetanou.

 


Plněná vejce

Budete potřebovat

  • 8 vařených vajec
  • 3 lžíce majonézy
  • 1/2 cibule
  • 50 g šunky
  • 2 ředkvičky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/3 červené papriky
  • čerstvý kopr nebo pažitku

Uvařená vejce rozkrojte, vyndejte žloutky a dejte je do misky. Přidejte majonézu a dobře utřete. Cibuli, ředkvičky a šunku nakrájejte na drobné kostičky a přidejte je do misky ke žloutkům s majonézou. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte půlky vajec a posypeme jemně pokrájenou červenou paprikou a pažitkou nebo koprem.

 


Vláčný šlehačkový beránek

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 350 g polohrubé mouky
  • citronová kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • moučkový cukr

Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte smetanu, mouku, šťávu a kůru z citronu a prášek do pečiva. Jemně suroviny smíchejte a vytvořte řidší těsto. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto nalijte kousek pod okraj formy, protože nabude na objemu. Pečte na 180 °C, asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek dobře propečený. Poté ho vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Nakonec beránka pocukrujte moučkovým cukrem.


Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek