Vánoční menu

Také u vás na štědrý den nesmí na stole chybět smažený kapr s bramborovým salátem a sklenička domácího vaječného likéru? Zkuste si je tentokrát připravit podle našich receptů.

Smažené podkovy z kapra

  • 1 kg očištěného kapra
  • citron
  • strouhanka
  • parmazán
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej na smažení
  • dílky citronu a bylinky na ozdobení

Vykuchaného kapra omyjte, osušte a nakrájejte na podkovy. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 30 minut odležet v lednici. V hlubokém talíři smíchejte strouhanku s několika lžícemi strouhaného parmazánu. Vejce rozklepněte do dalšího talíře a rozšlehejte. Do třetího talíře nasypte hladkou mouku. Porce kapra osolte, obalte v mouce, pak ve vejcích, a nakonec v ochucené strouhance. V pánvi rozpalte olej, kapra osmažte z obou stran dozlatova a nechte na papírovém ubrousku okapat. Ozdobte citronem a bylinkami. Podávejte s bramborovým salátem.

 


Bramborový salát s jablkem

  • 1 kg brambor, varný typ A
  • 250 g mraženého hrášku
  • 250 g mražených baby mrkviček
  • 1 menší cibule
  • 1 malá sklenička majonézy
  • 3 kyselé okurky
  • 2 vejce
  • 1 sladší jablko
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte ve slupce doměkka, trvá to asi 20 minut. Ještě teplé je oloupejte, nechte vychladnout, pak je nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Hrášek a mrkev vhoďte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak mrkev s hráškem sceďte, v cedníku přelijte studenou vodou, mrkvičky pokrájejte a vše přidejte k bramborám. Přisypte najemno nasekanou, spařenou cibuli, nadrobno nakrájenou okurku, na kostičky nakrájené vejce oloupané jablko rovněž pokrájené na drobné kostičky. Průběžně, podle chuti, salát solte a pepřete. Přidejte majonézu, hořčici, vlijte lák a opatrně zlehka promíchejte. Podle chuti dosolte, případně dochuťte cukrem nebo lákem z okurek. Nechte přes noc odležet.

 


Vaječný likér

  • 4 žloutky
  • 25 g krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml rumu
V hrnci vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Přidejte mléko, smetanu, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu, aby začala houstnout. Když je dostatečně hustá, hrnec odstavte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte rum a nalijte likér do láhve se šroubovacím uzávěrem. Vaječný likér skladujte v lednici nebo na chladném místě.


Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek