V kokosové závěji

O bílých Vánocích si už dlouho můžeme nechat jenom zdát, ale to nám nebrání zabořit se aspoň do kokosové závěje. Už máte vybráno, jaké druhy cukroví si letos nachystáte?

Kokosové kuličky z bílé čokolády

  • 250 g bílé čokolády
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 g strouhaného kokosu

Bílou čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte ji do středně velké misky. Přidejte lžíci másla a vanilkový extrakt. V malé pánvi zahřejte na mírném plameni smetanu téměř až k bodu varu. Míchejte ji a dejte pozor, aby se nepřipálila. Jakmile začne na okrajích bublat, stáhněte ji z ohně. Horkou smetanu vlijte do misky k bílé čokoládě, počkejte asi půl minuty, než se čokoláda trochu rozpustí a pak směs důkladně utřete vařečkou dohladka. Mísu zakryjte fólií a dejte směs na 1–2 hodiny vychladit do lednice.

Kokos nasypte na malý talířek. Čajovou lžičkou nabírejte z misky čokoládovou hmotu a hrudky skládejte na velký talíř. Když máte takto všechnu hmotu připravenou, každou hrudku mezi dlaněmi uválejte do tvaru kuličky a na malém talířku ji obalte v kokosu. Když se vám začnou dlaně lepit, opláchněte si je ve studené vodě a pokračujte. Kuličky pak můžete vkládat do papírových košíčků. Před podáváním je opět nechte vychladit. Uchovávejte je v lednici, kde vydrží čerstvé asi tři dny.

 

 

 

Kokosové makronky

  • 250 g kokosové moučky
  • 5 bílků
  • 250 g moučkového cukru
  • 400 g marcipánové hmoty
  • kůra z 1/2 citronu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1/2 šálku moučkového cukru na posypání
Kokosovou moučku rozdrobte, nasypte na pečicí plech a při 100 °C sušte 20 minut v otevřené troubě. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, přimíchejte polovinu prosátého moučkového cukru a marcipánovou hmotu, kokosovou moučku, zbytek moučkového cukru, citronovou kůru a rum.

Vše zpracujte na polotuhé těsto. Troubu vyhřejte na 160 °C. Cukrářský sáček s kulatým otvorem naplňte těstem a vytlačujte na plech pokrytý pečícím papírem kopečky velikosti vlašského ořechu. Posypte je cukrem a 15 až 20 minut pečte na prostřední příčce trouby.

Upečené makronky mají mít nahnědlou kůrku, ale vnitřek měkký.

 

 

 

Čokoládové kuličky s kokosem

  • 1 šálek loupaných mandlí
  • 1 a 1/2 šálku sušených datlí
  • 1/2 šálku holandského kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku strouhané hořké čokolády
  • strouhaný kokos na obalení

Mandle nasypte do mixéru a umelte najemno (pozor, nemelte příliš dlouho, ať se vám nevytvoří mandlové máslo). Pak přidejte zbývající ingredience a mixujte, dokud se vše nespojí. Pokud je směs příliš lepkavá, přidejte pár lžiček vody. Na talíř si nasypte strouhaný kokos. Z připravené hmoty odebírejte lžičkou kousky, dlaněmi z nich uválejte kuličky a obalujte je v kokosu. Hotové kuličky skladujte v lednici. Můžete je také zamrazit, zmrazené vydrží až tři měsíce.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.