Štědrovečerní kapr

Nesmí chybět na našem svátečním stole už od dob našich prababiček. Chcete si vyzkoušet jejich recepty? Vybrali jsme je pro vás z kuchařky Marie Janků Sandtnerové.


Pečený kapr

Budete potřebovat:

  • 1 ½ kg kapra
  • sůl
  • 1 citron
  • 200 g másla
  • zelenou petržel
  • 1 kg brambor

recept

1 Čerstvě zabitého vyčištěného kapra nasolíme, pokapeme citronovou šťávou, opepříme a položíme do pekáče s rozpáleným čerstvým máslem.
2 Poté dáme pekáč s kaprem do trouby a za častého polévání máslem upečeme. Hotového kapra položíme na mísu, ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme k němu máslo v omáčníku a malé vařené brambory.
3 Též můžeme syrového kapra nakrájeti na dílky a tyto podle uvedeného návodu upéci na pánvi. Pekou se však jen 10–15 minut, V troubě pečeme kapra v celku půl hodiny.


Kapr na černo

Budete potřebovat

  • 1 – 1 ½ kg kapra
  • 1/8 l octa
  • 40 g másla
  • celer, mrkev, petržel
  • 50 g cibule
  • 6 zrnek pepře
  • 2 nové koření
  • malý bobkový list a malý proutek tymiánu
  • 2 cm2 citronové kůry
  • kousek zázvoru
  • sůl
  • 1/4 l černého piva
  • 40 g tmavého perníku
  • 40 g světlého perníku
  • 50 g rybízové zavařeniny
  • 20 g šípkové zavařeniny
  • jíšku z 30 g másla, 30 g mouky a 10 g cukru
  • 30 g ořechů
  • 5 suchých švestek
  • 20 g mandlí a 30 g hrozinek
  • citronovou šťávu podle chuti
  • 2 lžíce červeného vína

recept

1 Očištěného kapra vykucháme, načež z něho krev vypláchneme octem a kapra rozkrájíme po délce, pak na stejné díly a osolíme je.
2 Zatím si na másle do růžova usmažíme všechnu na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, po chvíli zalijeme usmaženou zeleninu vařící osolenou vodou, přidáme ocet s krví, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, zázvor, citronovou kůru, černé pivo a dobře povaříme. Pak přidáme strouhaný tmavý a světlý perník, zavařeninu a červenou jíšku, do které jsme zamíchali při praženi tlučený cukr, a opět omáčku povaříme. Pak ji procedíme, přidáme do ní podle chuti citronové šťávy nebo octa a cukru, suché švestky a kapra, kterého povaříme v omáčce asi 15–20 minut, načež přidáme do omáčky rozkrájená jádra z vlašských ořechů, očištěné hrozinky a spařené, na nudličky nakrájené mandle. Pro chuť můžeme též do omáčky přidati několik lžic červeného vína.
3 Takto upraveného kapra dáme do studena do druhého dne. Druhý den jej dáme na mírný oheň prohřáti, načež jej urovnáme na ohřátou mísu, polijeme omáčkou a podáváme k němu dobrý knedlík.


Smažený kapr

Budete potřebovat

  • 1 ½ kg kapra
  • sůl
  • 100 g mouky
  • 3 vejce
  • 200 g strouhané housky
  • 250 g převařeného másla neb sádla

Očištěného kapra otřeme utěrkou, obalíme moukou, vejci, strouhanou houskou a smažíme nejdříve zprudka na rozpáleném převařeném másle neb sádle, a když je do červena na obou stranách usmažen, necháme jej na mírnějším ohni zvolna prosmažiti. Usmaženého upravíme na mísu, ozdobíme citronem, zelenou petrželí a podáváme k němu strouhaný křen nebo bramborový salát.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek