Sporáky nejen úsporné

Jejich název je odvozen od slova „spořit“. Dlužno ovšem podotknout, že mnohá jsou nejen úsporná, ale jsou též skutečnou ozdobou našich kuchyní.

Člověk často vybírá očima. Výrobci sice neopustili klasickou bílou, šedou nebo černou, ta je dokonce v celonerezovém provedení supermoderní, ale rozvinuli barevnou škálu i u kuchyňských sporáků do sympatické šíře.

Rozhodujeme-li se, jakou vybrat barvu a dekor kachloví u sporáků K3 (Vysočanka), nebo volíme ze škály smaltů u kamen KVS Moravia či italské firmy Nordica, musíme samozřejmě myslet na to, jak máme zařízenou kuchyni. I když – oživit monotónní zařízení barevným sporákem někdy není na škodu.

Kuchyňské sporáky se většinou drží léty s úspěchem fungujícího obdélníkového tvaru, kde je volitelná pravá či levá úprava přikládání, výrobci však přicházejí i s užšími typy, připomínajícími spíše krbová kamna, která se vejdou do malého prostoru, nebo naopak rozšiřují sporák i o elektrickou troubu. Kuchyně jsou prostorem zcela neuniformním – proč by takové neměly být sporáky…

Litinový sporák Nordica Rosetta Maiolica s funkcí dvojího spalování má plotnu s dilatačními kruhy (vaření na otevřeném ohni) a u trouby přepínací klapku, směrující teplo pod plotnu nebo troubu (Nordica – Top-el)

Nové vymoženosti

Vzhled kuchyňských sporáků se mění i díky kvalitnímu kování, někdy zdobenému drobnými motivy, a změnám velikosti a povrchové úpravy topeniště i trouby. Dvířka topeniště bývají větší a prosklená, což přináší o něco více tepla do místnosti a o hodně větší vizuální požitek těm, kteří zrovna nevaří. Dvojitým sklem, odolným vysokým teplotám, je u některých typů sporáků opatřena i trouba. Dobrým pomocníkem je teploměr, který nám radí, jak moc pod buchty nebo husičku přikládat.

K účelným a příjemným vylepšením patří dvojí rošt v topeništi. V létě topíme na horním, oheň je blíže plotně, která se rychle rozehřeje, ale celá kamna zůstanou jen vlahá (spotřebuje se i méně paliva). V zimě topíme na roštu spodním, otočném a rozehřejeme celá kamna.

Kamna s povrchem z kachlů přidávají k porci tepla, které přichází do místnosti plotnou a celým povrchem, ještě akumulaci keramiky. Některá nabízejí díky dvouplášťové úpravě ještě teplo proudící vzhůru mezi boky topidla.
Samostatnou kapitolu by zasloužily sporáky se zabudovanými výměníky, které vedle klasické úspornosti (vaření a topení v kuchyni v jednom), nabízejí ještě možnost jedním topidlem vyhřát celý obývací prostor.

Typ Italy Termo D.S.A je určen i pro ústřední vytápění – za levými dvířky jsou skryty instalační prvky pro napojení na radiátory; jeho výkon je 18,5 kWh (Top-el)

Účinnost topení

Moderní sporáky mají vyšší účinnost než jejich levnější předchůdci. O efektivnější spalování, pro které výrobci používají název CB system (clear burning system = systém čistého spalování), se postará dodatečný přívod vzduchu do spalovací komory, způsobující tzv. pyrolitické spalování.

Primární vzduch jde zespodu pod rošt topeniště. Výrazně ovlivňuje spalování, a tím i samotný výkon kamen. Je důležitý především při jejich roztápění, kdy musí být zcela otevřen.

Nejdůležitější je však sekundární spalovací vzduch, výrazně ovlivňující i kvalitu emisí. Při jeho nedostatku dochází k velice nekvalitnímu spalování. Přes průduchy umístěnými v horní části kamen, často podél skla dvířek nebo nad nimi, se nasává vzduch, který je rozváděn dál do topeniště, kde způsobuje zplyňování dřeva. Oplachem skla dvířek zároveň zabraňuje jeho špinění.

Terciální spalování, někdy také nazývané „dvojí spalování“, je procesem, při němž se zužitkují i zbytky hořlavých plynů, které by jinak odešly nevyužity spolu se zplodinami komínem. Přívod terciárního vzduchu je buď na bocích, nebo v zadní části spalovací komory. Vzduch vedený kanálky podél spalovací komory se předehřeje na vysokou teplotu, čímž podpoří spalování dřevoplynu vznikajícího při spalování dřevní hmoty.

Sporáček Nordica Cucinotta – crema má dvojnásobně prosklená dvířka a třízónové spalování, díky němuž je sklo dokonale čisté. Rošt lze nastavit pro zimní a letní provoz. Pokrmy lze ohřívat, vařit a přiobjednáte-li speciální rošt také grilovat na ohništi (Top-el)

www.kvs-ekodivize.cz, www.top-el.cz, www.vysocanka.cz, www.thorma.sk, www.atekk.cz

 

 


Text: rub; foto: archiv firem

Další články

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.