Sporáky nejen úsporné

Jejich název je odvozen od slova „spořit“. Dlužno ovšem podotknout, že mnohá jsou nejen úsporná, ale jsou též skutečnou ozdobou našich kuchyní.

Člověk často vybírá očima. Výrobci sice neopustili klasickou bílou, šedou nebo černou, ta je dokonce v celonerezovém provedení supermoderní, ale rozvinuli barevnou škálu i u kuchyňských sporáků do sympatické šíře.

Rozhodujeme-li se, jakou vybrat barvu a dekor kachloví u sporáků K3 (Vysočanka), nebo volíme ze škály smaltů u kamen KVS Moravia či italské firmy Nordica, musíme samozřejmě myslet na to, jak máme zařízenou kuchyni. I když – oživit monotónní zařízení barevným sporákem někdy není na škodu.

Kuchyňské sporáky se většinou drží léty s úspěchem fungujícího obdélníkového tvaru, kde je volitelná pravá či levá úprava přikládání, výrobci však přicházejí i s užšími typy, připomínajícími spíše krbová kamna, která se vejdou do malého prostoru, nebo naopak rozšiřují sporák i o elektrickou troubu. Kuchyně jsou prostorem zcela neuniformním – proč by takové neměly být sporáky…

Litinový sporák Nordica Rosetta Maiolica s funkcí dvojího spalování má plotnu s dilatačními kruhy (vaření na otevřeném ohni) a u trouby přepínací klapku, směrující teplo pod plotnu nebo troubu (Nordica – Top-el)

Nové vymoženosti

Vzhled kuchyňských sporáků se mění i díky kvalitnímu kování, někdy zdobenému drobnými motivy, a změnám velikosti a povrchové úpravy topeniště i trouby. Dvířka topeniště bývají větší a prosklená, což přináší o něco více tepla do místnosti a o hodně větší vizuální požitek těm, kteří zrovna nevaří. Dvojitým sklem, odolným vysokým teplotám, je u některých typů sporáků opatřena i trouba. Dobrým pomocníkem je teploměr, který nám radí, jak moc pod buchty nebo husičku přikládat.

K účelným a příjemným vylepšením patří dvojí rošt v topeništi. V létě topíme na horním, oheň je blíže plotně, která se rychle rozehřeje, ale celá kamna zůstanou jen vlahá (spotřebuje se i méně paliva). V zimě topíme na roštu spodním, otočném a rozehřejeme celá kamna.

Kamna s povrchem z kachlů přidávají k porci tepla, které přichází do místnosti plotnou a celým povrchem, ještě akumulaci keramiky. Některá nabízejí díky dvouplášťové úpravě ještě teplo proudící vzhůru mezi boky topidla.
Samostatnou kapitolu by zasloužily sporáky se zabudovanými výměníky, které vedle klasické úspornosti (vaření a topení v kuchyni v jednom), nabízejí ještě možnost jedním topidlem vyhřát celý obývací prostor.

Typ Italy Termo D.S.A je určen i pro ústřední vytápění – za levými dvířky jsou skryty instalační prvky pro napojení na radiátory; jeho výkon je 18,5 kWh (Top-el)

Účinnost topení

Moderní sporáky mají vyšší účinnost než jejich levnější předchůdci. O efektivnější spalování, pro které výrobci používají název CB system (clear burning system = systém čistého spalování), se postará dodatečný přívod vzduchu do spalovací komory, způsobující tzv. pyrolitické spalování.

Primární vzduch jde zespodu pod rošt topeniště. Výrazně ovlivňuje spalování, a tím i samotný výkon kamen. Je důležitý především při jejich roztápění, kdy musí být zcela otevřen.

Nejdůležitější je však sekundární spalovací vzduch, výrazně ovlivňující i kvalitu emisí. Při jeho nedostatku dochází k velice nekvalitnímu spalování. Přes průduchy umístěnými v horní části kamen, často podél skla dvířek nebo nad nimi, se nasává vzduch, který je rozváděn dál do topeniště, kde způsobuje zplyňování dřeva. Oplachem skla dvířek zároveň zabraňuje jeho špinění.

Terciální spalování, někdy také nazývané „dvojí spalování“, je procesem, při němž se zužitkují i zbytky hořlavých plynů, které by jinak odešly nevyužity spolu se zplodinami komínem. Přívod terciárního vzduchu je buď na bocích, nebo v zadní části spalovací komory. Vzduch vedený kanálky podél spalovací komory se předehřeje na vysokou teplotu, čímž podpoří spalování dřevoplynu vznikajícího při spalování dřevní hmoty.

Sporáček Nordica Cucinotta – crema má dvojnásobně prosklená dvířka a třízónové spalování, díky němuž je sklo dokonale čisté. Rošt lze nastavit pro zimní a letní provoz. Pokrmy lze ohřívat, vařit a přiobjednáte-li speciální rošt také grilovat na ohništi (Top-el)

www.kvs-ekodivize.cz, www.top-el.cz, www.vysocanka.cz, www.thorma.sk, www.atekk.cz

 

 


Text: rub; foto: archiv firem

Další články

Zapečte to v troubě!

Zapečte to v troubě!

Nechce se vám trávit pěkný letní večer u plotny? Vyberte si ze svých oblíbených druhů letní zeleniny a dejte prostor troubě, aby část práce udělala za vás.

Celý článek

Rustikální kyblík

Rustikální kyblík

Některé dekorace nás časem omrzí, ale je nám líto je vyhodit. Takový je i příběh tohoto kbelíku, ze kterého jsme snadno vykouzlili rustikální dekoraci.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.