Slunečnice roční

Helianthus annus

Pěstovali ji už američtí indiáni před třemi tisíci lety, květy drobnokvěté slunečnice se používaly při korunovacích aztéckých kněžek Slunce. Do Evropy ji přivezli Španělé v 16. století. Později se dostala do Ruska a zde – jako genetická odchylka vzniklá srůstem několika stonků – vznikla dnešní velkokvětá slunečnice. Pokud ji pěstujete na zahradě, můžete využít všechny její části.

Jednoletá rostlina, jejíž květenství, velký úbor, dosahuje v průměru až 30 cm. Květenství je složené z více květů nahloučených vedle sebe. Květy jsou dvojího druhu: výrazné jazykovité květy, umístěné na kružnici na okrajové části úboru, bývají žluté, ale někdy až oranžové či do hněda. Tyto květy jsou však pouze sterilní a slouží k přilákání hmyzího opylovače. Druhé, trubkovité květy, jsou ve vnitřní části úboru. Stonek slunečnice roční může být až 3 metry vysoký.

Pěstování: Vysévejte na jaře (ne blízko brambor), po vzejití vyjednoťte na vzdálenost 30–45 cm.

Užívané části: Květy, lodyhy, semena.

Konzervování: Semena se suší.

 

V kuchyni:

Semena – se louskají z nažek a jedí syrová nebo pražená, přidávají do pečiva. Naklíčená semena do salátů (do 6 mm, později jsou trpké). Vylisovaný olej se používá při vaření.
Květy – syrová poupata do salátů nebo dušená (jako artyčoky).

V domácnosti:

Celá rostlina – Pěstuje se v blízkosti domu jako letní ochrana proti vzlínání vlhkosti.
Semena – Celé nažky jsou krmivem pro drůbež, aby se zvýšila snůška vajec.
Květy – Vaří se pro získání žlutého barviva.
Lodyhy – Vláknité části se užívají pro výrobu textilu a papíru. Spalují se a popel se rozhazuje jako draselné hnojivo.

 

V kosmetice:

Vylisovaný olej obsahuje vitamin F a jiné látky prospěšné pokožce.

Jak využít slunečnici

Přidejte slunečnicová semínka do pečiva, nebo si z nich udělejte pomazánku. Nasušené stonky můžete využít při výrobě ručního papíru z papírové hmoty.

 


Ruční papír
Vlákna z rozdrcených sušených stonků slunečnice můžete přimíchat do papírové kaše při výrobě ručního papíru. Můžete přidat i sušené okvětní lístky slunečnice a dalších rostlin.

 


Slunečnicový chléb s podmáslím
250 g vody, 100 g podmáslí, 2 lžíce oleje, 3 lžíce (asi 40 g) slunečnicového semínka, 1,5–2 rovné lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 120 g žitné celozrnné mouky, 170 g pšeničné celozrnné mouky, 250–260 g hladké mouky, 21 g droždí

Z trochy vody, mouky, cukru a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé suroviny a s pomocí robotu vypracujte těsto. Nechte asi hodinu na teplém místě nakynout. Vykynuté těsto na vále propracujte, poprašte moukou, přendejte na plech s pečicím papírem nebo fólií, horní část potřete slanou vodou, libovolně nařízněte, posypejte semínky a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 45–50 min.

 

Slunečnicová tinktura
5 lžic čerstvého slunečnicového květu zalijte 125 g lihu a nechte 14 dní na tmavém, chladném místě. Poté výsledek přeceďte a vylisujte. Užívejte třikrát denně 30 kapek s vodou jako lék proti horečce a na povzbuzení chuti k jídlu.

 

Slunečnicová pomazánka
160 g slunečnicových semínek, 25 g sušených rajčat, 25 g čerstvých rajčat, 1 lžička bylinkové soli, 1 stroužek česneku, 150–200 ml vody

Rozmixujte slunečnicová semínka, sušená i čerstvá rajčata, sůl, česnek a vodu. Pokud se vám pomazánka nezdá dostatečně jemná, přidejte ještě trochu vody.

 


Ovesné sušenky se slunečnicovými semínky
120 g ovesných vloček, 2 vejce, voda, 15 g hořkého kakaa, 30 g slunečnicových semínek, jedlá soda

V míse smíchejte vejce a kakao. Přidejte čajovou lžičku jedlé sody a vše důkladně promíchejte. Vložte do mísy ovesné vločky a slunečnicová semínka. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte vodu, dokud nevytvoříte lepivou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem a na něj tvořte sušenky asi 1 cm silné. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud nebudou křupavé a propečené i uvnitř.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Užitečný plevel

Užitečný plevel

Vadí vám plevel na zahradě? Než ho zničíte, přesvědčte se, jestli mezi nechtěnými rostlinami nenajdete takové, které přinášejí užitek – léčí, vylepší pokrmy či odpuzují hmyz.

Celý článek

Svěží máta

Svěží máta

Vyrobte si domácí sirup z mátových listů. Můžete si z něj pak připravit osvěžující studený či horký nápoj nebo si s ním ochutit sladký dezert. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.