Slané koláče
Koláč s pórkem, kedlubnou a slaninou
Doba přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6
- 1 balíček křehkého těsta
- 1 pórek
- 500 g kedlubny
- 160 g slaniny
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- 150 g sýru čedar
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
1 Rozválené těsto vložte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte.
2 Oloupanou kedlubnu nakrájenou na kousky krátce povařte v osolené vodě a zchlaďte. Pórek nakrájejte na kolečka. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte strouhaný čedar, kedlubnu, pórek a slaninu, osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku a promíchejte.
3 Směs nalijte na předpečený korpus a dejte do vyhřáté trouby péct na 35–40 minut do zlatova.
Šátečky se špenátem a medvědím česnekem
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 8
- 2 balíčky listového těsta
- 200 g špenátu
- 100 g medvědího česneku
- 250 g ricotty
- sůl
- pepř
- 100 g parmazánu
- vejce na potření
1 Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu.
2 Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.
Koláč s kopřivami a sýrem
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6
- 1 lžíce oleje
- 1 malá cibule
- 2 šálky mladých kopřiv
- 2 stroužky česneku
- 6 vajec
- 1 šálek sýru gouda
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- sůl
- pepř
1 Na pánvi zpěňte na 1 lžíci oleje nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pokrájené kopřivy a nechte krátce restovat. V misce rozšlehejte vejce, přidejte strouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
2 Kopřivy s cibulkou přimíchejte do těsta, nalijte ho na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.