Slané koláče

Jsou snadné na přípravu a chutnají teplé i studené. Připravte si výborné slané sýrové koláče a přidejte do nich i jarní zeleninu, nezbytná vejce a bylinky plné vitaminů.

Koláč s pórkem, kedlubnou a slaninou

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 pórek
  • 500 g kedlubny
  • 160 g slaniny
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany
  • 150 g sýru čedar
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

1 Rozválené těsto vložte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte.
2 Oloupanou kedlubnu nakrájenou na kousky krátce povařte v osolené vodě a zchlaďte. Pórek nakrájejte na kolečka. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte strouhaný čedar, kedlubnu, pórek a slaninu, osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku a promíchejte.
3 Směs nalijte na předpečený korpus a dejte do vyhřáté trouby péct na 35–40 minut do zlatova.

 

 

Šátečky se špenátem a medvědím česnekem

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 8

  • 2 balíčky listového těsta
  • 200 g špenátu
  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl
  • pepř
  • 100 g parmazánu
  • vejce na potření

1 Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu.
2 Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

 

 

Koláč s kopřivami a sýrem

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 šálky mladých kopřiv
  • 2 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • 1 šálek sýru gouda
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • pepř

1 Na pánvi zpěňte na 1 lžíci oleje nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pokrájené kopřivy a nechte krátce restovat. V misce rozšlehejte vejce, přidejte strouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
2 Kopřivy s cibulkou přimíchejte do těsta, nalijte ho na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Výzva pro všechny kreativce!

Výzva pro všechny kreativce!

Nezapomeňte se zapojit do naší nové kreativní soutěže! Vytvořte vlastní projekt, vyfoťte ho (stačí jedna velká kvalitní fotografie), napište podrobný popis krok za krokem, jak jste při výrobě projektu postupovali. Každý měsíc vybereme vítězný projekt, který bude otištěn v našem časopise, a jeho autor získá roční předplatné zdarma!

Celý článek

Jak správně pečovat o psí zuby

Jak správně pečovat o psí zuby

Nemoci chrupu mohou být pro vašeho čtyřnohého kamaráda velmi nepříjemné a bolestivé. Záněty dásní trápí až každého druhého psa a mohou mít závažné zdravotní následky. Proto by péče o psí chrup měla začít už od štěněčího věku a stát se nedílnou součástí každodenní rutiny.

Celý článek