Slané koláče

Jsou snadné na přípravu a chutnají teplé i studené. Připravte si výborné slané sýrové koláče a přidejte do nich i jarní zeleninu, nezbytná vejce a bylinky plné vitaminů.

Koláč s pórkem, kedlubnou a slaninou

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 pórek
  • 500 g kedlubny
  • 160 g slaniny
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany
  • 150 g sýru čedar
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

1 Rozválené těsto vložte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte.
2 Oloupanou kedlubnu nakrájenou na kousky krátce povařte v osolené vodě a zchlaďte. Pórek nakrájejte na kolečka. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte strouhaný čedar, kedlubnu, pórek a slaninu, osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku a promíchejte.
3 Směs nalijte na předpečený korpus a dejte do vyhřáté trouby péct na 35–40 minut do zlatova.

 

 

Šátečky se špenátem a medvědím česnekem

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 8

  • 2 balíčky listového těsta
  • 200 g špenátu
  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl
  • pepř
  • 100 g parmazánu
  • vejce na potření

1 Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu.
2 Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

 

 

Koláč s kopřivami a sýrem

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 šálky mladých kopřiv
  • 2 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • 1 šálek sýru gouda
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • pepř

1 Na pánvi zpěňte na 1 lžíci oleje nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pokrájené kopřivy a nechte krátce restovat. V misce rozšlehejte vejce, přidejte strouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
2 Kopřivy s cibulkou přimíchejte do těsta, nalijte ho na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.