Sladké kuličky plné vitaminů

Recepty na hrášku

Pyré ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 600 g mladého zeleného hrášku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • sůl
  • 30 g cukru
  • zelená petrželka

 

1 Opláchnutý hrášek povařte nezakrytý ve vroucím vývaru, sceďte a nechte okapat. V hrnci rozpusťte máslo, vložte okapaný hrášek, zaprašte moukou, osolte, oslaďte, osmahněte, podlijte trochou vývaru a krátce zavařte.

2 Ponorným mixérem pak pyré lehce pomixujte a můžete jej podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.

 

 

foto: Shutterstock

Těstoviny s hráškem a kuřecím masem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 400 g těstovin (např. tagliatelle)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 kuřecí prsa
  • 250 g zeleného hrášku
  • troška hladké mouky
  • 125 ml smetany
  • sůl, pepř
  • parmazán k servírování

 

1 Těstoviny uvařte v osolené vodě. V pánvi na oleji krátce opečte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kousky nakrájené osolené a opepřené kuřecí maso, orestujte, vsypte zelený hrášek.

2 Když začne hrášek měknout, poprašte směs moukou, míchejte a po částech vlijte smetanu – vytvoří se jemná omáčka. Pokud je moc hustá, přilijte trochu vody. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte těstoviny a můžete podávat.

 

 

foto: Shutterstock

Rizoto s hráškem a bazalkou

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 šálky zeleného hrášku
  • 1 šálek kulatozrnné rýže
  • 1 šálek bílého vína
  • 3–4 šálky vývaru
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 šálku strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

 

1 Zelený hrášek a část bazalky vložte na 3 minuty do vroucí vody, sceďte, přidejte lžíci másla, osolte, opepřete a rozmixujte na pyré. Vývar vlijte do hrnce, zahřejte a udržujte jej horký.

Máslo a olej rozehřejte ve velké pánvi, orestujte na něm šalotku a česnek, vmíchejte rýži, přilijte víno a nechte jej trochu odvařit. Přidejte šálek vývaru a nechte vařit, dokud se tekutina neabsorbuje.

2 Takto postupně přilévejte po šálcích vývar, dokud není rýže měkká. Vmíchejte hráškové pyré a část parmazánu, ochutnejte a podle potřeby přisolte. Podávejte posypané parmazánem a nasekanou čerstvou bazalkou.

 

 

foto: Shutterstock

Hráškovo-sýrová pomazánka

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 200 g zeleného hrášku + na nazdobení
  • 200 g sýra žervé
  • pažitka
  • máta
  • sůl
  • cukrový hrášek k podávání

 

1 Hrášek rozmixujte, přidejte nasekané bylinky a sýr žervé, promíchejte a podle chuti osolte.

2 Podávejte na plátku čerstvého pečiva, nazdobte čerstvým cukrovým hráškem a lístečkem máty.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.