foto: Shutterstock

Sladké kuličky plné vitaminů

Recepty na hrášku

Pyré ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 600 g mladého zeleného hrášku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • sůl
  • 30 g cukru
  • zelená petrželka

 

1 Opláchnutý hrášek povařte nezakrytý ve vroucím vývaru, sceďte a nechte okapat. V hrnci rozpusťte máslo, vložte okapaný hrášek, zaprašte moukou, osolte, oslaďte, osmahněte, podlijte trochou vývaru a krátce zavařte.

2 Ponorným mixérem pak pyré lehce pomixujte a můžete jej podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.

 

 

foto: Shutterstock

Těstoviny s hráškem a kuřecím masem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 400 g těstovin (např. tagliatelle)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 kuřecí prsa
  • 250 g zeleného hrášku
  • troška hladké mouky
  • 125 ml smetany
  • sůl, pepř
  • parmazán k servírování

 

1 Těstoviny uvařte v osolené vodě. V pánvi na oleji krátce opečte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kousky nakrájené osolené a opepřené kuřecí maso, orestujte, vsypte zelený hrášek.

2 Když začne hrášek měknout, poprašte směs moukou, míchejte a po částech vlijte smetanu – vytvoří se jemná omáčka. Pokud je moc hustá, přilijte trochu vody. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte těstoviny a můžete podávat.

 

 

foto: Shutterstock

Rizoto s hráškem a bazalkou

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 šálky zeleného hrášku
  • 1 šálek kulatozrnné rýže
  • 1 šálek bílého vína
  • 3–4 šálky vývaru
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 šálku strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

 

1 Zelený hrášek a část bazalky vložte na 3 minuty do vroucí vody, sceďte, přidejte lžíci másla, osolte, opepřete a rozmixujte na pyré. Vývar vlijte do hrnce, zahřejte a udržujte jej horký.

Máslo a olej rozehřejte ve velké pánvi, orestujte na něm šalotku a česnek, vmíchejte rýži, přilijte víno a nechte jej trochu odvařit. Přidejte šálek vývaru a nechte vařit, dokud se tekutina neabsorbuje.

2 Takto postupně přilévejte po šálcích vývar, dokud není rýže měkká. Vmíchejte hráškové pyré a část parmazánu, ochutnejte a podle potřeby přisolte. Podávejte posypané parmazánem a nasekanou čerstvou bazalkou.

 

 

foto: Shutterstock

Hráškovo-sýrová pomazánka

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 200 g zeleného hrášku + na nazdobení
  • 200 g sýra žervé
  • pažitka
  • máta
  • sůl
  • cukrový hrášek k podávání

 

1 Hrášek rozmixujte, přidejte nasekané bylinky a sýr žervé, promíchejte a podle chuti osolte.

2 Podávejte na plátku čerstvého pečiva, nazdobte čerstvým cukrovým hráškem a lístečkem máty.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek