
Skořicové šneky
Budete potřebovat:
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 50 g cukru
- 1 lžička soli
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
na náplň:
- 100 g cukru
- 3 lžíce skořice
- 150 g másla
- 1 šálek nahrubo mletých ořechů
- 1 větší jablko (nastrouhané, vymačkané)
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup:
V teplém mléku nechte rozpustit máslo. Do mísy dejte mouku s kardamomem, cukrem, solí a droždím. Přilijte mléko s máslem, rozmíchejte a vypracujte těsto. Nechte asi hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň: máslo vyšlehejte s cukrem a skořicí, pak vmíchejte mleté ořechy, a nakonec strouhané jablko. Z vykynutého těsta vyválejte 2 obdélníky asi 0,5 cm silné, potřete je náplní, srolujte a zoubkovaným nožem nakrájejte na kolečka široká asi 2 cm. vyskládejte je na plechy potažené pečicím papírem a nechte ještě asi 45 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut dozlatova. podávejte posypané moučkovým cukrem.