Šípkový džem

Inspirujte se barvami, tvary a chutěmi podzimní přírody a pusťte se do tvoření. Vlastnoručně vytvořené dekorace a dobroty udělají radost nejen vám, ale i vašim blízkým.

Budete potřebovat:

  • 500 g zralých šípků
  • 500 g cukru
  • přírodní pektin

Šípky odstopkujte, umyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte 30 minut. Nechte mírně vychladnout a potom tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Pokud je to potřeba, můžete přidat trochu vody. Rozmixovaná hmota by neměla být ani příliš hustá, ani moc tekutá. Nyní kaši propasírujte přes husté síto, abyste se zbavili semínek a chloupků. (Semínka můžete ještě jednou vrátit do hrnce, přidat trochu vody, 10 minut povařit, znovu propasírovat a získanou hmotu přidat k šípkovému pyré.) Vlijte pyré do hrnce, přidejte cukr a pektin (množství zvolte podle doporučení na obalu) a vařte, dokud směs nezhoustne a nezačne želírovat. Ještě horký džem naplňte do skleniček, uzavřete a nechte chvíli stát víčkem dolů, aby se víčka chytla. Džem skvěle chutná nejen na pečivu, ale dá se použít i do lineckého cukroví, a hlavně k sýrům, především k čerstvému kozímu sýru.


Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek