Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Plody růže šípkové neboli šípky obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při léčbě nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Měly by být sytě rudé až vínové a při zmáčknutí ještě tvrdé.


Šípková zavařenina

  • 2 kg odstopkovaných šípků
  • 600 g cukru

Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte ochlupených semínek. Pak je vařte asi 20 minut s cukrem a poté propasírujte přes cedník. Vzniklou dřeň ještě jednou propasírujte přes jemné síto, abyste ji zbavili posledních semínek a chloupků. Pak ji vařte na mírném plameni a za stálého promíchávání do požadované konzistence. Horkou zavařeninu naplňte do sklenic a zavíčkujte.

 

 

 

Šípková omáčka

  • 2 lžíce šípkové zavařeniny
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rozinek
  • 4 hřebíčky
  • ocet
  • sůl

 

Z mouky a másla usmažte světlou jíšku, zalijte ji vývarem a vínem. Přidejte šípkovou zavařeninu a důkladně směs povařte. Rozinky a hřebíčky povařte zvlášť a přeceděný vývar přidejte do omáčky. Promíchejte, osolte a ochuťte octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

 

 

Šípkový čaj

Sušené šípky rozdrťte, 2 minuty louhujte ve studené vodě, pak směs zahřejte a nechte přejít varem. Hotový čaj sceďte přes jemné sítko. Podávejte slazený medem.

 

 

 

 

Šípkový sirup

  • zralé šípky
  • citrony nebo limetky
  • med

 

Odstopkované šípky zbavené zbytků okvětí umelte na drť a vložte do hrnce. Přelijte ji vodou horkou přibližně 90 °C tak, aby byla všechna drť ponořená. Přidejte šťávu z citronů nebo limetek (na 1 litr vody 5 citronů) a nechte směs vychladnout a poté louhovat v ledničce po dobu 48 hodin. Vylouhovanou směs přeceďte přes plátýnko, čímž se zbavíte jemných chloupků. Tekutinu oslaďte medem podle chuti (minimálně půl sklenice medu na 1 litr tekutiny). Výluh s medem pozvolna přiveďte k varu a ihned odstavte. Hotovým sirupem naplňte sterilizované lahve a důkladně zavíčkujte. Pak lahve vložte na dvacet minut do trouby předehřáté na 80 °C. Díky tomu vám sirup vydrží i dlouhé měsíce. Pokud víte, že ho do dvou týdnů zkonzumujete, můžete proces sterilace v troubě vynechat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vosková batika

Vosková batika

Technika voskové batiky patří mezi tradiční řemesla. Již po staletí se voskem maluje, kreslí a tiskne. Vyzkoušejte si ji při výrobě malovaného povlaku na polštář. Ukážeme vám, jak na to.

Celý článek

Vyšívání dutou jehlou

Vyšívání dutou jehlou

Možná už tuto techniku, nazývanou anglicky Punch Needle, znáte a patří mezi vaše oblíbené. Ale zrovna tak je možné, že o ní slyšíte poprvé. Pojďme si ji v krátkosti představit a ukázat, jaké obrázky lze díky ní vytvořit.

Celý článek

Ptačí krmení

Ptačí krmení

Vyrobte si společně s dětmi krmítka, která pomohou ptáčkům ve zdraví přečkat zimu. Zavěste si je za okno či na zahradu a pak společně pozorujte každodenní ptačí hostinu.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…