Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Plody růže šípkové neboli šípky obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při léčbě nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Měly by být sytě rudé až vínové a při zmáčknutí ještě tvrdé.


Šípková zavařenina

  • 2 kg odstopkovaných šípků
  • 600 g cukru

Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte ochlupených semínek. Pak je vařte asi 20 minut s cukrem a poté propasírujte přes cedník. Vzniklou dřeň ještě jednou propasírujte přes jemné síto, abyste ji zbavili posledních semínek a chloupků. Pak ji vařte na mírném plameni a za stálého promíchávání do požadované konzistence. Horkou zavařeninu naplňte do sklenic a zavíčkujte.

 

 

 

Šípková omáčka

  • 2 lžíce šípkové zavařeniny
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rozinek
  • 4 hřebíčky
  • ocet
  • sůl

 

Z mouky a másla usmažte světlou jíšku, zalijte ji vývarem a vínem. Přidejte šípkovou zavařeninu a důkladně směs povařte. Rozinky a hřebíčky povařte zvlášť a přeceděný vývar přidejte do omáčky. Promíchejte, osolte a ochuťte octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

 

 

Šípkový čaj

Sušené šípky rozdrťte, 2 minuty louhujte ve studené vodě, pak směs zahřejte a nechte přejít varem. Hotový čaj sceďte přes jemné sítko. Podávejte slazený medem.

 

 

 

 

Šípkový sirup

  • zralé šípky
  • citrony nebo limetky
  • med

 

Odstopkované šípky zbavené zbytků okvětí umelte na drť a vložte do hrnce. Přelijte ji vodou horkou přibližně 90 °C tak, aby byla všechna drť ponořená. Přidejte šťávu z citronů nebo limetek (na 1 litr vody 5 citronů) a nechte směs vychladnout a poté louhovat v ledničce po dobu 48 hodin. Vylouhovanou směs přeceďte přes plátýnko, čímž se zbavíte jemných chloupků. Tekutinu oslaďte medem podle chuti (minimálně půl sklenice medu na 1 litr tekutiny). Výluh s medem pozvolna přiveďte k varu a ihned odstavte. Hotovým sirupem naplňte sterilizované lahve a důkladně zavíčkujte. Pak lahve vložte na dvacet minut do trouby předehřáté na 80 °C. Díky tomu vám sirup vydrží i dlouhé měsíce. Pokud víte, že ho do dvou týdnů zkonzumujete, můžete proces sterilace v troubě vynechat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek

Co jsou nootropika a jak nastartují mozek k optimálnímu výkonu?

Co jsou nootropika a jak nastartují mozek k optimálnímu výkonu?

Podat perfektní výkon v práci, ve škole, doma, to je dnes považováno za samozřejmost. Ovšem zda se vám to opravdu podaří, to většinou závisí na kondici vašeho mozku, který řídí úplně všechno, co se ve vašem těle děje. Jak mu pomoci? S nootropiky se vám to podaří. Vysvětlíme, co si pod tímto pojmem představit. Celý článek