Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Plody růže šípkové neboli šípky obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při léčbě nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Měly by být sytě rudé až vínové a při zmáčknutí ještě tvrdé.


Šípková zavařenina

  • 2 kg odstopkovaných šípků
  • 600 g cukru

Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte ochlupených semínek. Pak je vařte asi 20 minut s cukrem a poté propasírujte přes cedník. Vzniklou dřeň ještě jednou propasírujte přes jemné síto, abyste ji zbavili posledních semínek a chloupků. Pak ji vařte na mírném plameni a za stálého promíchávání do požadované konzistence. Horkou zavařeninu naplňte do sklenic a zavíčkujte.

 

 

 

Šípková omáčka

  • 2 lžíce šípkové zavařeniny
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rozinek
  • 4 hřebíčky
  • ocet
  • sůl

 

Z mouky a másla usmažte světlou jíšku, zalijte ji vývarem a vínem. Přidejte šípkovou zavařeninu a důkladně směs povařte. Rozinky a hřebíčky povařte zvlášť a přeceděný vývar přidejte do omáčky. Promíchejte, osolte a ochuťte octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

 

 

Šípkový čaj

Sušené šípky rozdrťte, 2 minuty louhujte ve studené vodě, pak směs zahřejte a nechte přejít varem. Hotový čaj sceďte přes jemné sítko. Podávejte slazený medem.

 

 

 

 

Šípkový sirup

  • zralé šípky
  • citrony nebo limetky
  • med

 

Odstopkované šípky zbavené zbytků okvětí umelte na drť a vložte do hrnce. Přelijte ji vodou horkou přibližně 90 °C tak, aby byla všechna drť ponořená. Přidejte šťávu z citronů nebo limetek (na 1 litr vody 5 citronů) a nechte směs vychladnout a poté louhovat v ledničce po dobu 48 hodin. Vylouhovanou směs přeceďte přes plátýnko, čímž se zbavíte jemných chloupků. Tekutinu oslaďte medem podle chuti (minimálně půl sklenice medu na 1 litr tekutiny). Výluh s medem pozvolna přiveďte k varu a ihned odstavte. Hotovým sirupem naplňte sterilizované lahve a důkladně zavíčkujte. Pak lahve vložte na dvacet minut do trouby předehřáté na 80 °C. Díky tomu vám sirup vydrží i dlouhé měsíce. Pokud víte, že ho do dvou týdnů zkonzumujete, můžete proces sterilace v troubě vynechat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Nejkrásnější stromy v zahradě

Nejkrásnější stromy v zahradě

Stromy by neměly v zahradě chybět. Nejen, že ji zkrášlí svými květy, oživí ševelením listů, ale poskytnou i vítaný stín pro posezení v horkých dnech a některé i sladkou úrodu ovoce. Který si letos vysadíte?

Celý článek

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Přečtěte si